Prostreno.cz

Na zácpu, alergii nebo pevnější kosti si dejte obyčejné datla

Datlová palma je prý zdroj života. Aspoň tak to tvrdí pouštní lidé. A v podstatě mají pravdu. Datle vám pomohou s mnoha zdravotními problémy, včetně těch sexuálních!

Máte rádi datle? Pak možná víte, že ulevují od zácpy a střevních poruch, působí proti srdečním problémům, anémii, průjmu i sexuálním dysfunkcím. Jsou bohaté na několik vitaminů, minerálů a vlákninu.

Toto lahodné ovoce obsahuje vápník, síru, železo, draslík, fosfor, mangan, měď a hořčík, ale také thiamin, riboflavin, niacin, folát, vitamin A a vitamin K. Proto někteří výživoví odborníci tvrdí, že hrst datlí každý den tělo nesmírně obohacuje zdravotně i energeticky. Tak je pravdou, že datle mohou významně zvýšit hladinu energie u lidí během půl hodiny od spotřeby. To ale všechno, čím se mohou pochlubit!

Ulevují od zácpy

Laxativní potravina. Přesně do téhle skupiny datle patří. Potřebují je totiž všichni, kdo trpí na zácpy. Patříte k nim? Datle přes noc namočte do vody a dejte si je ke snídani. Mají vysokou úroveň rozpustné vlákniny, která je nezbytná pro podporu zdravých střevních pohybů a pohodlné procházení jídla střevním traktem. Uvidíte ten šrumec!

Zpevňují kosti

Významné množství minerálů obsažených v datlích z nich činí super potravinu pro posilování kostí. Působí proti bolestivým a oslabujícím chorobám, jako je osteoporóza. Díky přítomnosti selenu, manganu, mědi a hořčíku podporují zdraví kostí ve všech směrech.

Léčí střevní poruchy

Trvalý příjem tohoto sladkého ovoce pomáhá zabránit růstu patologických organismů a stimuluje růst přátelských bakterií ve střevech. Mnoho aminokyselin v nich obsažených zase stimuluje trávení.

Působí proti anémii

Datle mají vysoký obsah minerálů a vysokou hladinu železa, takže pomáhají anemickým pacientům. Zároveň zvyšují energii a sílu a zároveň snižují pocity únavy a pomalosti.

Zmírňují alergie

Jedním z nejzajímavějších aspektů konzumace datlí je přítomnost organické síry. Ta snižuje alergické reakce. Podle studie provedené v roce 2002 mohou organické sloučeniny síry mít pozitivní dopad na množství lidí trpících sezonní alergickou rýmou, která jen ve Spojených státech postihuje přibližně 23 milionů lidí.

Podporují přírůstek hmotnosti

Jeden kilogram datlí obsahuje téměř 3 000 kalorií, takže pravidelná konzumace logicky přispívá k přirozenému nárůstu hmotnosti a budování svalové hmoty.

Působí na nervový systém

Draslík je jednou z hlavních složek při podpoře zdravého a citlivého nervového systému, který zvyšuje rychlost a bdělost mozkové aktivity. Nedaří se vám nový projekt? Do misky si dejte datle!

Ty také snižují hladinu LDL cholesterolu v těle, což je hlavní faktor, který přispívá k infarktu, srdečním onemocněním a mrtvici. Udává se, že pokud jsou datle užívány dvakrát týdně, působí na celkové zdraví srdce, a dokonce i zvyšují sexuální vytrvalost. Někteří je dokonce považují i za afrodiziaka!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat