Prostreno.cz

Absolutní esenciální oleje. Proč jsou tak výjimečné a drahé

Milujete esenciální oleje, protože se díky nim cítíte mnohem lépe a zároveň víte, že nabízejí řadu přínosů pro zdraví a krásu? Pak budete absolutně nadšeni z olejů, které paří ke špičce na trhu. Jejich výjimečnost i cena vám doslova vyrazí dech!

Není žádným tajemstvím, že esenciální oleje terapeutické třídy patří k nejčistším a nejúčinnějším silicím na trhu. Co ale hledat pod pojmem „absolutní“? V podstatě se jedná o extrémně koncentrované esence získané z různých částí rostlin. Velmi drahé esence… Má to totiž něco společného se způsobem, jakým jsou tyto éterické oleje vyráběny, stejně jako s množstvím rostlin, které ke svému vzniku vyžadují.

Dobrou zprávou je, že absolutní oleje patří k dobrým investicím. Pro použití stačí velmi malé množství, takže chvíli trvá, než danou lahvičku spotřebujete. Ale právě to je na nich tak sympatické. A jak to celé vzniká?

Ruční sběr a neporušené kvítky

„Absolutky“ se extrahují z rostlinných zdrojů pomocí parní destilace. Nicméně, některé rostliny, které mají voňavé a silné oleje, jsou jednoduše příliš jemné, než aby se podrobily uvedené formě extrakce. Naštěstí existuje jiný způsob, jak získat těkavé oleje, a to právě pomocí extrakce rozpouštědlem. (Některé příklady těchto látek zahrnují ethanol, methanol a petrolether. Bez účasti nadměrného tepla, jako v případě parní destilace, lze efektivně získat oleje z některých rostlin.)

Menší než malé množství

Extrakce rozpouštědla je však mnohem komplikovanější proces než parní destilace, a proto je možné setkat se s velmi vysokou cenou za lahvičku absolutního oleje. Jeden příklad za všechny? Na pouhou kapku pravého oleje z růže přijde 30–60 kusů růží! Cena je tedy nejspíš ospravedlnitelná. A stále se to prý, aspoň podle odborníků, vyplatí.

Olej, který není pro všechny

Obvykle se totiž musí absolutní olej ředit nosným olejem, a to právě díky vysoké koncentraci a síle prvního jmenovaného. V případě, že se pro nákup tohoto typu oleje rozhodnete, připravte si v případě jasmínu, který je běžně používán pro uklidnění mysli a těla, okolo dvou tisíc korun. A třeba taková bulharská růže, jež je známá svými afrodiziakálními účinky a pozitivním působením na ženské tělo, přijde na bezmála 11 tisíc korun. Prvotně je však důležité ujistit se, že nakupujete od vysoce uznávaného dodavatele, kterého vám ideálně doporučil někdo, kdo s ním má pozitivní zkušenosti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat