Prostreno.cz

Porucha hyperaktivity u dětí. Přenáší se i do dospělosti

Že jsou hyperaktivní děti, o tom se ví. Ale co když i vy, a to v dospělém věku, trpíte stejnou poruchou? Takhle poznáte, že jste si ADHD přinesli z dětství!

Hyperaktivita, hyperkinetické poruchy, tedy přesněji porucha pozornosti s hyperaktivitou (zkratka ADHD) je dušení porucha, která je diagnostikována asi pěti procentům dětí v rámci celé populace. Odborníci přitom dodávají, že asi 50 procent dětí s ADHD si poruchu přinese i do dospělosti.

To znamená, že je možné, abyste i vy sami právě teď, v dospělosti, měli ADHD, pokud vám kdy byla tato porucha diagnostikována ještě v dětském věku. Dobrou zprávou je, že je to něco, co se dá léčit.

Roztěkanost jako hlavní znak

Na základě studií dospělí, kterým někdy lékaři sdělili zprávu o ADHD, mají obecně nižší příjmy a jsou náchylní k nehodám. Také mají tendenci skončit s nepředvídatelnými životními problémy, jako je třeba nežádoucí těhotenství. Rovněž se říká, že dospěláci s ADHD více inklinují ke zneužívání návykových látek – samozřejmě v porovnání s ostatními. Máte důvod se bát?

Jen proto, že vykazujete některé známky ADHD v dospělém věku, neznamená, že skutečně trpíte duševní poruchou. Je však důležité, aby něco takového bylo diagnostikováno a léčeno, pokud si myslíte, že nežijete smysluplně, ba naopak, ADHD vám brání „normálně být“.

Platí tedy, že je vhodné vyhledávat pomoc specialistů, pokud vypozorujete některé z následujících skutečností, jež mohou naznačovat, že v dospělosti máte ADHD, které pravděpodobně vyžaduje diagnózu a léčbu.

Neklid

Na rozdíl od dětí s ADHD, které mají tendenci neustále běhat a skákat, u dospělých dochází k trochu jemnější hyperaktivitě ve formě neklidu. Možná to na sobě pozorujete. Většinou se cítíte buď znuděně, nebo úzkostlivě. Obvykle neustále přemýšlíte o způsobech, jak se zabavit.

Kouření cigaret

Podle studie až 40 procent všech dospělých s ADHD patří mezi kuřáky. To proto, že nikotin nabádá k únikům od reality a nabízí řešení, tedy činnost během nudy, nedostatku koncentrace a soustředění. Bohužel, někdy se od cigaret přejde i alkoholismu a zneužívání drog.

Prokrastinace

Máte ve zvyku odkládat plnění vašich úkolů a povinností, a to zejména, pokud se cítíte uvolněně? I to je známkou ADHD. Dospělí, kteří trpí duševní poruchou, mají tendenci se soustředit pouze tehdy, když jsou pod velkým tlakem a trpí pocitem úzkosti.

Problém s udržením vztahů

Odborníci tvrdí, že dospělí s ADHD mají potíže s udržováním vztahů, které je jaksi přestanou bavit hlavně v momentě, kdy dojde k opadnutí zamilovanosti a prvotní romantické vazby. Ale není to jen opačné pohlaví, s kým má dospělý „ádéhád“ potíže. Ani s rodinou, kamarády nebo spolupracovníky si nápadně často nerozumí.

Neustálé ztrácení osobních věcí

Pořád hledáte klíče od auta, peněženku nebo mobil? Blízcí vám vytýkají, že jste opět zapomněli na jejich narozeniny či důležité životní chvíle? Vzhledem k tomu, že je pro vás tak těžké udržet pozornost, věčně se sháníte po svých věcech a na životní jubilea druhých zkrátka „nemáte kapacitu“.

Hyperfokus

Zatímco dospělá osoba s ADHD může být náchylná k tomu, že snadno rozptýlí svou pozornost, může ji potkat i něco, co odborníci označují jako hyperfokus. Zkrátka a dobře, jste tak zaujatí tím, co vidíte nebo slyšíte, že nevnímáte svět okolo. A je úplně jedno, jestli vás šokovalo auto, strom nebo třeba pes.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat