Prostreno.cz

Káva versus pivo. Co zlepší kreativitu mozku

Doteď jste si mysleli, že vám k tvořivosti může dopomoct jenom hrnek kávy? Možná přivítáte informaci, že sršet nápady budete i po pivu. Oba tyto nápoje totiž podporují mozek – jen každý trochu po svém…

Slavný spisovatel Ernest Hemingway kdysi řekl, že opilí lidé by měli psát, zatímco ti střízliví text opravovat. Jelikož z pera tohoto velikána, nositele Pulitzerovy i Nobelovy ceny za literaturu, vzešlo mnoho významných děl, je samozřejmé, že nadaný umělec dobře věděl, jak podpořit svůj mozek k tvůrčí práci.

Navíc to vypadá, že jeho teorie o alkoholu, jakožto nakopávači produktivity, vůbec není zcestná - tedy pokud jde o pivo! A protože se i káva dává do souvislosti s lepším přemýšlením, napadlo odborníky oba tyto nápoje srovnat. Po kterém z nich budete více sršet nápady?

Orosený půllitr jako kreativní vzpruha?

Pomáhat si takhle v práci k tvořivosti pivem? Za to by vás šéf asi nepochválil, nicméně metoda chmelového moku není od věci. Odborníci se totiž na základě nezávislých studií domnívají, že po „tekutém chlebu“ se skutečně můžete stát kreativnější. Úplně konkrétně se jedná o dva malé kousky!

Vědci se netají názorem, že pivo ovlivňuje mozkovou kůru. To je součást mozku, jež řídí myšlenky a jazykové vyjadřování. Pochopitelně nesmíte přetáhnout stanovenou míru, neboť potom by mohlo dojít k pravému opaku. Jste mile překvapení? Tak pozor, jisté negativum tu bohužel je. Tenhle oblíbený nápoj narušuje soustředění, tudíž sice budete mít myšlenek na rozdávání, ovšem potíž může být s jejich utříděním. A jak je na tom káva?

Černé zlato, zdroj energie

Když na vás jde únava, dáte si kávu. Káva obsahuje kofein, což je stimulant podporující mozkovou činnost i celkovou koncentraci. Energii vám dodá už za čtvrt hodiny, a co se týká soustředění, tam žádné narušení nehrozí. Takže, jaký je ortel? Podle odborníků je závěr jasný – pokud potřebujete přijít s úžasnými nápady, nemusíte se starat o nic okolo, dejte si pivo. Jestli ale toužíte po vzpruze a chcete si zachovat soustředění, pak si dopřejte kofeinového zachránce. Jak vidno, oba nápoje mají svoje!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat