Prostreno.cz

Rajčata nejsou jen do salátu. Hodí se i na jizvy a mastnou pleť

Rajčata jsou k dispozici po celý rok. A ještě že tak! Bojují totiž proti pupínkům, rozšířeným pórům i tmavým skvrnám. Jak to?

Rajče je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Třeba italská kuchyně by se bez něj neobešla. Stejně jako leckterá žena v nesnázích, kterou trápí kosmetické záležitosti. Ostatně, posuďte sami. Tohle všechno umí obyčejné rajče!

Méně viditelné jizvy

Máte tmavé jizvy na obličeji, nebo na jiném místě vašeho těla, a stydíte se za ně? Jednoduše na ně pravidelně nanášejte rajčatovou šťávu. Vzhledem k tomu, že je mírně kyselá, přispívá k blednutí jizev i jizviček (například od akné), různých tmavých skvrn, řezů a škrábanců. (Rajčatovou šťávu aplikujte do té doby, než se váš stav nezlepší.)

Mimochodem, rajčatová šťáva nebo samotné rajče se nehodí jenom na jizvy, ale i oblasti těla, které jsou tmavší než ostatní. Rozkrojte jedno rajče a přiložte jej na lokty, kolena, do podpaží nebo na zadní část krku. Po 15 až 20 minutách odložte nebo smyjte (v případě šťávy).

Ochrana pokožky

Trochu jste to přehnali s pobytem v soláriu? Pokud vaše pokožka trpí, použijte rajčatovou šťávu, která urychluje hojení a chrání pokožku. Můžete ji smíchat se stejným množstvím podmáslí a celou směs jemně aplikovat na postižená místa. To je úleva! (Rajčata obsahují lykopen, tedy druh antioxidantu, který poskytuje přirozenou ochranu proti slunečním paprskům. Myslete na to, až se zima odporoučí.)

Pryč s mastnou pletí

Mastná pleť je tak trochu komplikovaná. Nevhodné produkty jí mohou dost ublížit, stejně jako všechno to odmašťování a přehnaná péče. Přirozené řešení? Rajčatová šťáva smíchaná se šťávou z okurky. Naneste na tvář, nechte 15 minut působit a smyjte. Opakuje aspoň třikrát týdně.

Konec rozšířeným pórům

Smíchání rajčatové a citronové šťávy se jeví jako spása. Už žádné rozšířené póry! Aplikujte na problémové oblasti, nechte 10 až 15 minut působit a smyjte.

Léčba akné

Díky protizánětlivým vlastnostem jsou rajčata považována za přírodní léčbu akné. Navíc jsou nabitá vitaminem C, který podporuje hojení pokožky. Rozkrojte pár kousků, přiložte na obličej a odpočívejte. Nebo se opět spolehněte na rajčatovou šťávu. Určitě je to mnohem levnější, než kdejaká zázračná vodička.

Prevence proti stárnutí pokožky

Vitamin C v rajčatech chrání pokožku před poškozením, jak již bylo řečeno, ale zároveň ji udržuje mladou. To proto, že přítomnost céčka je nezbytná pro syntézu kolagenu, který se podílí na pevné pokožce bez vrásek. Mírná kyselost rajčatové šťávy také pomáhá zesvětlit skvrny přicházející s věkem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat