Prostreno.cz

Potraviny, po kterých vám to bude pálit

Potraviny s vysokým obsahem sloučenin, jako jsou antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny, mohou povzbudit paměť a kreativitu. Co jíst, aby vám to teď v práci pálilo?

Nejsou to jen plané řeči. Zde je několik vědecky ověřených položek, které nakopnou vaši šedou kůru mozkovou.

Vlašské ořechy

Všimněte si, vlašské ořechy vypadají jako malé mozky. Podobnost čistě náhodná? Matka příroda věděla, co dělá! Ve skutečnosti studie uveřejněná v časopise Journal of Nutrition z roku 2009 potvrdila, že diety, u kterých ořechy tvořily až 2 procenta celkové stravy, povzbudily mozek ke správnému fungování a zajistily jeho schopnost zpracovávat informace. Divíte se?

Vlašské ořechy obsahují velké množství antioxidantů, o nichž někteří výzkumníci říkají, že mohou bojovat proti poškození DNA mozkových buněk. Pravidelný přísun vlašských ořechů tak podle všeho zlepšuje paměť a motorickou koordinaci.

Mrkev

Je dobrá pro oči, to všichni vědí, ale jak působí na váš mozek? Mrkev má vysokou hladinu sloučeniny nazývané luteolin, která by podle studie zveřejněné v roce 2010 mohla snížit deficity paměti a zánět v mozku související s věkem. (Luteolin obsahuje i olivový olej, paprika a celer.)

Borůvky

Jedna studie, publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, překvapila informací, že po 12 týdnech denní konzumace borůvek nebo borůvkové šťávy, došlo u starších respondentů ke zlepšení schopnosti učit se a vzpomínat. Borůvky prý podle vědců dokonce i snižují symptomy deprese.

Ryba

Přestože nedávný výzkum ukázal, že užívání doplňků z rybího oleje nemusí pomáhat zpomalovat kognitivní pokles u lidí s Alzheimerovou chorobou, jiné studie poukazují na to, že konzumace ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny zpomalují typický kognitivní pokles, který přichází s věkem.

Káva a čaj

Káva a čaj obyčejně povzbuzují, ale údajně mohou zabránit Alzheimerově chorobě a zlepšovat kognitivní funkce. Aspoň tak to vyplývá ze studie časopisu Journal of Alzheimer's Disease. Výzkumníci, kteří ji mají na svědomí, jsou velmi optimističtí. Podle nich by káva mohla sloužit jako terapeutická léčba lidí s Alzheimerem. Tedy tak to uvedli vědci, podle kterých dokonce i čaj má ochranné účinky na mozek.

Špenát

I zelená listová zelenina je nabitá vitaminy C a E, které pomáhají zlepšit kognitivní schopnosti. Studie z roku 2000, kterou zveřejnil časopis Gerontology, potvrdila, že stárnoucí myši se po dietě doplněné o špenát, zlepšily v motorických funkcích a paměti. Hm, takže co si dnes dáte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat