Prostreno.cz

Nakažlivé impetigo netrápí jen děti. Vyzrajte na něj domácí léčbou

Nejdřív se tváří docela nevinně, připomíná totiž štípanec nebo opar. V porovnání s komářím útokem je však nakažlivé. Impetigo nepodceňujte, rovnou vyndávejte ocet nebo med!

Impetigo (chrásty, povrchová pyodermie) je bakteriální infekce, jejíž název má původ v latinském slově impetere (zaútočit). Způsobuje ji Staphylococcus aureus nebo Streptococcus pyogenes. Varianta nazývaná bulózní impetigo může zasáhnout děti všech věkových skupin, zatímco nebulózní impetigo je specifičtější spíš u novorozenců. U kojenců impetigo zvyšuje pravděpodobnost sepse spolu s dalšími život ohrožujícími podmínkami, jako je pneumonie.

Příznaky a symptomy

Impetigo charakterizuje několik příznaků, mezi které patří kožní léze, červené vředy, svědivá vyrážka, puchýře a zduření lymfatických uzlin. Většina případů se vyskytuje na rukách, tváři nebo nohách, nažloutlá kůra však může ohrožovat i podpaží a slabiny. Navíc někteří lidé s impetigem hlásí bolestivé léze, jiní si stěžují na horečku. Je jasné, že člověk nestojí ani o jedno… Otázka tedy zní, jak se impetiga zbavit?

Domácí prostředky

Pokud jde o přírodní léčbu, tak mezi alternativy patří bílý ocet, který může být přidán do vody k antibiotickému roztoku. Lžíce bílého destilovaného octa se smíchá se dvěma šálky vlažné vody. Poté se do roztoku namočí bavlna, která se následně přikládá k infikované pokožce. Ta se poté nechá uschnout, načež se nanáší antibakteriální mast. Oblast se zakrývá gázou a celý postup se provádí dvakrát nebo třikrát denně, dokud infekce nezmizí. Přijde vám to trochu náročné na čas? Obraťte svoji pozornost směrem k včelám.

Med – opět v roli zachránce

Impetigo lze také spravovat medem. Podle portálu Improvised Home Remedies konzumace pár lžiček medu před každým jídlem pomáhá tělu bojovat proti příčině impetiga. Med má totiž antiseptické účinky, které přirozeně likvidují bakterie. Není však jediný, kdo má recept na vyhlazení těch dvou nezvaných návštěvníků – Staphylococcus aureus nebo Streptococcus pyogenes.

Být „happy jak dva grepy“

Extrakt z grapefruitových semen je dalším prostředkem, který člověk může použít jako přírodní lék proti impetigu. Tento extrakt slouží jako silný antioxidant a netoxický dezinfekční prostředek vhodný k lokálnímu použití. Kožní poruchy, ke kterým impetigo dozajista patří, se prý díky grapefruitovému zázraku dávají na ústup. Leckdo hlásí, že ta úleva je neskutečná. V lékárně je k dostání za přijatelnou cenu (zhruba okolo 120 korun), přičemž je určen k vnitřnímu i vnějšímu použití.

Nutno dodat, že zatímco řada domácích léků může být použita k léčbě impetiga, prevence je stále lepší než léčba. V každém případě pomáhá správná hygiena.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat