Prostreno.cz

Potravinové trendy roku 2018. Zjistěte, co bude v kurzu

Rok se s rokem sešel a co se jedlo dodnes, to už je zase pasé. Právě v tuto chvíli se do pozornosti dostávají jedlé květiny, houby, strava Blízkého východu a kořeny rostlin. To jsou pravidla zdravého stravování!

V dnešní době se trendy neustále mění rychlostí blesku a týká se to samozřejmě i jídla. V roce 2017 byl „módní“ talíř s mořskými řasami, kvašenou zeleninou nebo středomořskou stravou. Roku 2018 už ale velí zcela jiný gastronomický směr! Čeho se držet, tedy pokud chcete jít s dobou a stravovat se tak, jak doporučují odborníci?

Jedlé květiny, radost pohledět

„Kytky k jídlu“ dodávají chuť salátům, polévkám i nápojům a pyšní se minimem kalorií. Některé druhy dokonce pomáhají vylepšit zdraví, navíc se dají pohodlně pěstovat i doma. Rádi byste je vyzkoušeli vlastní chuťové buňky? Mějte na paměti, že opatrnosti není nikdy nazbyt…

„Je důležité si uvědomit, že ne všechny jedlé květiny jsou stejné. Zatímco jedny můžete konzumovat v plném rozsahu, z druhých je třeba před jídlem odstranit pestíky a tyčinky. Pokud člověk trpí alergií, je třeba je do stravy zavádět postupně, aby nedošlo k výraznému zhoršení samotné alergie,“ upozorňuje newyorská výživová poradkyně Janine Whiteson.

Houby. Zapomeňte ale na hřiby a babky

„Houby jsou bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty. Vědecké výzkumy dokonce naznačují, že mohou zabránit rakovině a vysokému krevnímu tlaku. Jedna z nejzdravějších věcí, kterou můžete vypít, je domácí houbový vývar, zvlášť pokud bude třeba z houby reishi,“ doporučuje americký lékař Edison de Mello.

Strava v rytmu Blízkého východu

„Tyto potraviny jsou mezi odborníky velice oblíbené, protože udržují tělo zdravé a jsou prevencí kardiovaskulárních chorob. Konkrétně jde o koření harissa a kardamon. Dalšími trendovými potravinami z Blízkého východu jsou granátové jablko, lilek, okurka, petržel, máta a sušené ovoce. Tato strava je hodně podobná té středomořské,“ říká další newyorská dietoložka Maya Feller.

Rostliny. Komplet celé

„Nejživnější části ovoce a zeleniny, jako jsou kořeny, stonky a slupky, lidé často vyhazují. Ale to je chyba! Když sníte celou rostlinu, budete vystaveni celé škále textur, chutí a živin, tak zapomeňte na nějaké šťávy, snězte to prostě celé,“ uvádí výše zmíněná odbornice, která zároveň dodává, že tenhle způsob stravování je šetrný k životnímu prostředí, protože zmenšuje množství odpadu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat