Prostreno.cz

Nepřítomnost menstruace. Co zabírá i bez polykání léků

Nepřítomnost menstruačního krvácení u ženy se může podepsat na její psychice. Které tipy způsobují, že se očekávaná menstruace dostaví? Ve všech pádech je skloňovaná i obyčejná skořice!

Amenorea – okázalý lékařský termín používaný pro nepřítomnost krvácení. Pochopitelně, že příčina může být fyziologická (těhotenství, kojení, menopauza), často se však stává, že je pomyslný pes zakopaný někde jinde.

Obvykle může být amenorea způsobena záležitostmi, které narušují normální hladiny hormonů v těle, jako je stres, deprese, podvýživa, podváha, nadváha a přílišné cvičení. Hovoří se i o syndromu polycystických vaječníků a vrozeném srdečním onemocnění.

Mimochodem, lékaři říkají, že amenorea může postihnout mladé a dospívají dívky, stejně jako ženy středního věku. A proto také tuhle zdravotní patálii dělí do dvou různých typů.

Primární amenorea

Jedná se o zpoždění puberty, které je způsobeno hormonální nerovnováhou, jež může mít negativní vliv na správný růst a vývoj dospívající ženy.

Sekundární amenorea

Ta se vyskytuje u žen, které v minulosti měly menstruační cykly, ale najednou krvácení zmizelo. V této souvislosti se hovoří zvlášť o vrcholových sportovkyních.

Existuje mnoho případů, kdy amenorea byla vyřešena s pomocí několika dietních návyků a změny životního stylu. Na některá doporučení se přitom můžete podívat i vy.  

Nižší úroveň stresu

Jak již bylo zmíněno, amenorea může udeřit vinou stresu. Pokud vedete velmi zaneprázdněný život, je dobré, abyste se vyhnuli velkému psychickému vypětí a věnovali se relaxačním aktivitám. Měli byste rovněž zvážit stabilizaci vaší nálady a emocí, pokud trpíte depresí a úzkostí.

Zdravý stravovací návyk

S amenoreou se také můžete setkat, pokud trpíte podvýživou. To se obvykle stává v případě, že nemáte dostatek zdravých potravin. Chcete-li, aby váš menstruační cyklus byl pravidelný, ujistěte se, že denně konzumujete potraviny bohaté na vitaminy a minerály.

Udržování ideální váhy

Podváha a nadváha může způsobit hormonální nerovnováhu, což se podepíše právě na absenci krvácení.

Skořice a šafrán na stole

Mezi velmi účinný tradiční lék na amenoreu patří skořice – koření, které je zvlášť okolo vánočních svátků v kurzu. Posypejte jí ovesné vločky, jogurt nebo nakrájené ovoce.  Můžete také rozpustit špetku skořice v šálku horké vody a vypít. Kromě skořice se doporučuje i šafránový olej. Tento bylinný nápoj vypláchne toxiny, a tak pomáhá obnovit normální hladiny hormonů. Osvědčuje se však i každodenní popíjení rajčatové šťávy.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat