Prostreno.cz

Na menstruační bolesti pomůže mochna husí

Premenstruační syndrom? Křeče, bolesti, nebo dokonce průjmy? Nejedna žena nástup svých dní prožívá dost hrozivě. Tomu se ale dá zabránit! Nenápadná bylinka se žlutými kvítky by měla být tím prvním, co si v případě potíží nasadit! Její mocné kořeny na vás čekají!

Při procházce okolo rybníka či někde na návsi můžete až někdy do konce srpna „potkat“ malé, žluté kvítky uvelebené v podlouhlých, ostře pilovitých listech, na spodní straně bíle plstnaté. Jedná se o mochnu husí (Potentilla anserina), která ráda roste na místech, kde se pasou husy. Proto ten název… Mnozí, zvlášť zemědělci, ji považují za plevel. Kdyby jen věděli, jak mocná je tato kuchyňská bylinka!

Listy a květy se sbírají v době květu a používají se čerstvé nebo sušené. Kořeny se vyrývají na podzim, dobře se očistí, pak opatrně usuší a následně se práškují (chutí připomínají pastiňák, takže z nich lze vykouzlit i dobrou polévku). Čerstvé listy a květy se hodí k přípravě salátů a zeleniny. Ze sušené mochny se také připravují čaje. V lidovém léčitelství se čajem z mochny husí kloktá při zánětech v ústní dutině a nosohltanu a namáčejí se v něm obklady na špatně se hojící rány.

Něco pro ženy

Mochna zároveň působí na hladké svalstvo, uvolňuje křeče, působí protizánětlivě a svíravě. Je tudíž velmi vhodná na ženské problémy. Osvědčuje se však i při břišních, žlučníkových nebo ledvinových kolikách, proti svalovým křečím či průjmovým onemocněním. Zároveň podporuje činnost jater. Tak na co ještě čekáte?

Najděte slunné stanoviště s propustnou i kamenitou půdou, a jděte na sběr kořene. Ten očistěte, usušte a rozdrťte na prášek, jak již bylo řečeno. A co příště? Zajímá vás rovnou výsev? Pak máte ideální příležitost.

Mochna se vysévá na podzim (před vyklíčením musejí semena přemrznout), dělení je nejvhodnější na jaře. Nenáročné rostliny se přitom mohou vysazovat na větší vzdálenosti, rychle se totiž rozrostou. Nutno ještě dodat, že čaj se připravuje z 1–2 lžiček drogy, zalitých 250 ml vroucí vody. Nechte 15 minut louhovat a poté sceďte. Pijte 2–3krát denně, a to nejlépe několik dní před menstruací. Nástup účinku je totiž pozvolný.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat