Prostreno.cz

Sušenky nebo chléb. Potraviny, které obsahují více soli, než jste si mysleli

Nadměrná spotřeba sodíku přináší spoustu zdravotních problémů, včetně vysokého krevního tlaku a kardiovaskulárních chorob. Jak jste na tom vy? Pokud jíte chléb, sušenky a instantní ovesné kaše, možná svoji denní slanou „porci“ pořádně překračujete!

Že sůl je nad zlato? To platí pouze tehdy, když se to s ní nepřehání. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) činí denní doporučená dávka dospělého jedince méně než pět gramů. Jste přesvědčeni o tom, že do zmíněného „přídělu“ se pohodlně vejdete? Ne tak rychle. Celé čtyři gramy denní spotřeby sodíku jsou podle odborníků ukryté v běžně konzumovaných potravinách. Kde všude je soli víc, než byste vůbec očekávali? Připravte se na nemilá překvapení…

Instantní ovesná kaše. Je vážně zdravou snídaní?

Instantní ovesná kaše je oblíbenou alternativou v ranním spěchu. Vždyť do ní stačí přidat horkou vodu a miska teplého výživného dobra je na světě. Nebo snad ne? To je na zvážení.

„Tyto kaše obsahují až 200 miligramů sodíku v jedné porci, tedy ve srovnání s nulovým obsahem soli v klasických ovesných vločkách, které se dají ochutit třeba řeckým jogurtem nebo skořicí. Já osobně instantní ovesné výrobky vůbec nedoporučuji,“ vysvětluje americký výživový poradce a dietetik Paul Salter.

Sušenky jako slaná hrozba

I když se může zdát, že sladkosti obsahují především cukr, nouzi nemají ani o sůl. Zní vám to podivně? Berte to jako hotovou věc. Bohužel.

„To, že je nějaký pokrm sladký, ještě neznamená, že v něm není sodík. Všechny své klienty upozorňuji na to, aby nepodceňovali složení kupovaných potravin. I ve zdánlivě zdravých verzích sušenek číhají záludné a bohaté zdroje soli,“ uvádí další výživová poradkyně, tentokrát z amerického města Ontario, Alysha Coughler.

Chléb. Zlo z pekárny?

Droždí, mouka, cukr, olej a špetka soli – to je domácí recept na chleba nejedné babičky. Jenže když pro „pecen“ vyrazíte do obchodu, v jeho složení už může být trojnásobná nebo dokonce čtyřnásobná dávka sodíku.

„Jisté druhy pečiva mají více než 325 miligramů soli v jednom plátku. Většina lidí jí hned dva plátky najednou, čímž se příjem pochopitelně zvyšuje. I když jsou čísla udávaná na štítku s výživou nižší, vždy pamatujte na velikost porce,“ varuje newyorský dietolog Bobby Maknoon. Ještě pořád si myslíte, že nadměrná spotřeba slaného ochucovadla se vás netýká?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat