Prostreno.cz

Signály, že vaše tělo nutně potřebujete víc draslíku

Bušení srdce i zácpa. Které „nevinné“ signály vaše tělo vysílá, když máte málo draslíku? Pozor si dejte i na svalovou slabost a únavu!

Mít vyváženou stravu je nezbytné pro vyloučení zdravotních problémů souvisejících s určitými nutričními nedostatky. Vezměte si třeba draslík. Tento minerál je důležitý pro celou řadu věcí – od správné svalové kontrakce až po normální krevní tlak. Doopravdy ho máte dostatek? Tyhle varovné indikátory odhalí pravdu!

Svalová slabost

Jste stále unavení a chybí vám energie? Pravděpodobně se vám nedostává dostatečné množství draslíku. Jak již bylo řečeno, tento minerál je velmi důležitý pro opravu a fungování svalové soustavy. Zbavte tělo draslíku a skončíte s velmi slabými svaly. To je prostě zdravotní zákon.

Křeče a bolesti svalů

Kromě slabosti svalů, nedostatek draslíku může způsobit, že se setkáte s velkou svalovou bolestí a křečemi. Pravděpodobně na tyhle stavy budete trpět nejčastěji během dne a po skončení fyzické práce. Jezte potraviny bohaté na draslík, tím tyto problémy můžete odstranit.

Pocity necitlivosti a brnění

Ani pocity necitlivosti a brnění v pažích a dolních končetinách nevěstí nic dobrého. I tady to ukazuje na nedostatek draslíku, který je (kromě jiného) nezbytně důležitý pro udržení nervů ve špičkovém stavu.

Vzhledem k tomu, že draslík napomáhá uvolnění stěn cév, je tato minerální látka ceněná i v souvislosti s kardiovaskulárním zdravím. Při nedostatečném množství draslíku ve stravě se vaše krevní cévy mohou zúžit, což vede ke zvýšení krevního tlaku.

Bušení srdce

Dalším příznakem souvisejícím s kardiovaskulárními příhodami, se kterým se můžete setkat, pokud máte nedostatek prvku se značkou K, je palpitace srdce (zvýšené uvědomování si srdečního rytmu, často spojené s pocitem neobvykle rychlého, pomalého či nepravidelného rytmu)

Může být velmi děsivé, když cítíte, že vaše srdce nezvykle buší, nebo že snad vyskočí z hrudi. Dieta, která má nízký obsah draslíku, je pouze jedním z mnoha příčin problémů se srdcem, takže je velmi důležité, abyste svůj denní příjem draslíku kontrolovali.

Závratě a mdloby

Draslík je nezbytný pro správné kontrakce srdečních svalů. S jídelníčkem, který s ním moc nepočítá, vaše srdce nemusí být schopno efektivně pumpovat krev v celém těle – včetně mozku. To je důvod, proč máte tendenci mít závratě a mdloby.

Zácpa

Pravidelně trpíte zácpou? Existuje několik možných důvodů, proč tomu tak je. Na vině může být nedostatečný příjem tekutin, nízká pohybová aktivita, ale také málo draslíku. On se totiž stará i o správné fungování trávicího systému.

Naštěstí existuje spousta potravin, které jsou na uvedený minerál bohaté. Mezi skvělé příklady patří brambory, banány, avokádo, sušené ovoce (meruňky, rozinky, fíky a broskve), sušená rajčata, ryby, mléko a tmavě zelená listová zelenina.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat