Prostreno.cz

Potraviny a nápoje, kterým byste se měli při artritidě vyhýbat

Zase vás „berou“ klouby natolik, že se sotva pohybujete? Možná je to proto, že to přeháníte s kávou a červené maso jíte několikrát do týdne. Příčina bolístek ale může být i ve smažených pokrmech, kterým jen stěží odoláváte!

Artritida je autoimunitní onemocnění, které se běžně projevuje otokem, bolestí kloubů i omezeným pohybem. Že to znáte až moc dobře, protože každou chvíli utíkáte k lékaři pro recept na nesteroidní protizánětlivé medikamenty? Pak byste měli vědět, že existují jisté potraviny a nápoje, jež projevy této patálie značně zhoršují. Co by si pro vlastní dobro měl pacient s artritidou raději odepřít?

Mléčné výrobky. Na ty pozor

Je pravda, že mléčné výrobky dodávají vašemu tělu bílkoviny, které se vám hodí. Jenže bohužel ne všechny. Jeden určitý typ bílkovin, který se v nich nachází, má dráždivý účinek na tkáně obklopující klouby, což pro vás může být škodlivé. Jako náhradní zdroje proteinů odborníci doporučují zvolit fazole, špenát, tofu a ořechy – z těch prý následky nekoukají.

Červené maso. Tady platí výstraha

Pokud jíte jednu až dvě porce týdně, je to v pořádku. V případě, že si červené maso s chutí dopřejete častěji, je to už docela jiná písnička. Patří totiž na seznam potravin, které obsahují vysoký podíl omega-6 mastných kyselin. Nadbytek této živiny způsobuje nejen výkyvy nálad, ale negativně se podepíše i na celkovém stavu osob s bolestmi kloubů.

Smažené pokrmy jako tabu

Že smažená jídla nejsou úplně nejzdravější, na to výživoví poradci upozorňují dnes a denně. A pro pacienty a artritidou platí extra výstraha! Proč? Tyto pokrmy se připravují v rostlinných olejích, které jsou nabité výše zmíněnými omega-6 mastnými kyselinami. O tom, že je to pro bolavé klouby hodně špatně, už víte z předchozích řádků.

Káva? Zakázaný stimul

Každé ráno si dopřáváte šálek černého zlata s tím, že vás „nakopne“ na celé dopoledne? To sice ano, ovšem káva přispívá k překyselení organismu, které zánětům jen nahrává. Proto mají lékaři pro jedince s artritidou jasný vzkaz – vhodnější je raději zelený, popřípadě bylinkový čaj.

Slazené nápoje. Příčina všeho zlého?

Limonády, džusy i ovocné šťávy chutnají sice sladce, což láká nejednoho konzumenta, ale na artritidu mají neblahý vliv. Obsažený cukr – a že ho v těchto nápojích není málo, je sám o sobě považován za strůjce zánětů, takže bolesti kloubů jenom zhoršují. Chcete zahnat žízeň bezpečným způsobem? Vezměte na milost čistou vodu, tím rozhodně nic nezkazíte!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat