Prostreno.cz

Vitamin pro zdraví mozku

Vitamin D3 je jedna z forem vitaminu D, ale moc se o něm nemluví. Máme pro vás hned několik potravin, v kterých ho hledat, a jaké jsou jeho příznivé účinky na zdraví. Není déčko jako déčko.

Co je vitamin D3?

Vitamin D3 je jednou ze dvou forem vitaminu D, což je jeden z nejdůležitějších vitaminů hned pro několik tělesných funkcí. Když je tělo vystaveno slunečnímu záření a ultrafialovým paprskům, kůže je schopna produkovat vitamin D. Vitamin D3 neboli cholekalciferol je úzce příbuzný s vitaminem D2 (ergokalciferol), ale poněkud odlišný. Tělo je schopno produkovat vitamin D3, když je vystaveno slunečnímu záření, ale nemůže přirozeně vytvářet vitamin D2. Když se lidem doporučuje, aby užívali doplňky stravy obsahující vitaminu D, je to obvykle ve formě vitaminu D3, protože ho naše tělo mnohem lépe zpracovává.

Výhody vitaminu D3 sebou přinášejí zlepšení hustoty kostí, zdraví mozku, posílení imunitního systému, ztráta hmotnosti a nižší výskyt autoimunitních onemocnění. Poznejte všechny jeho přínosy a nezapomínejte se zásobit těmi správnými potravinami v těchto zamračených dnech.

Pro zdraví mozku

Vědecké studie prokázaly, že vitamin D3 je schopen snížit riziko Alzheimerovy choroby zlepšením kognitivních funkcí. Nedostatek vitaminu D byl často spojen s neurodegenerativními chorobami, z tohoto důvodu by rozhodně neměl chybět v doplňcích stravy u stárnoucí populace.

Posiluje imunitní systém

Jeden z přehlédnutých významů vitaminu D je vliv na imunitní systém. Nedostatek vitaminu D je úzce spojen s autoimunitním onemocněním, takže pokud trpíte jednou z těchto onemocnění, je to doplněk, který potřebujete! Vitamin D pomáhá předcházet infekcím různých patogenů a celkově posiluje obranyschopnost těla.

Přispívá k redukci hmotnosti

V nedávném výzkumu bylo zjištěno, že nedostatek vitaminu D je spojen s obezitou. Tím vědci jasně naznačili, že dostatečný příjem vitaminu D může podpořit hubnutí a snížit množství tuku v těle.

Studie provedená na 218 obézních žen a žen s nadváhou dala světu jasný výsledek. Všem byla naordinována dieta s omezením příjmu kalorií a byla jim předepsána také pravidelná fyzická aktivita. Jedna polovina z nich navíc užívala doplňky stravy s vitaminem D, zatímco druhá polovina užívala placebo. Závěr této studie byl takový, že ženy, které užívaly navíc vitamin D, zhubly více v průměru až o 3 kg než ženy, který si příjem vitaminu D nijak nehlídaly.

Nejlepší zdroje vitaminu D3:

  • Ovoce
  • Zelenina (např. špenát)
  • Mléko a mléčné výrobky, sýry, jogurty a máslo
  • Ryby, jako je losos, makrela a rybí tuk
  • Sójové produkty: sójové boby a tofu
  • Cereálie

Zdrojů vitaminu D3 je hned několik, ale ten nejúčinnější způsob, jak zvýšit hladinu vitaminu D3 v těle, je jednoduše vykročit ven. Případně v zimních měsících můžete sáhnout i po doplňku stravy.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat