Prostreno.cz

Černý kmín je lékem na všechny neduhy

Černucha setá neboli černý kmín není žádným módním výstřelkem ve stravování. Historie používání sahá hodně do let před naším letopočtem. Objevte jeho kouzlo i vy. Jeho účinky vás doslova ohromí.

Pokud si myslíte, že se v našich končinách jedná o nedostupnou surovinu jste na omylu. V prodejnách se zdravou výživou je běžně k dostání olej z černého kmínu, který snadno zapojíte do své každodenní stravy.  Možná vás zarazí jeho vyšší cena, ale užívá se v malém množství, denně stačí zkonzumovat 1 až 3 čajové lžičky denně.

Co obsahuje?

Černý kmín je plný vitaminů a minerálů. Obsahuje vitaminy A, D, E, a vitaminy skupiny B. Z minerálů je v něm zastoupen fosfor, hořčík, měď, vápník, zinek a železo. Dále obsahuje cenné fytosteroly, omega-3 a 6 mastné kyseliny a spoustu dalších cenných látek. Díky svému komplexnímu složení je důležitý pro zdraví, krásu a přispívá k dlouhověkosti.

Objevte tajemství černého kmínu.

Přírodní antibiotikum

Olej z černého kmínu přispívá ke zlepšení celého imunitního systému, proto je vhodný jako podpůrný prostředek při léčbě. Funguje jako širokospektrální antibiotikum při bakteriologických a virových onemocnění.  Díky obsahu hořčinu zvaný nigellin, zmírňuje průduškové spasmy a výrazně napomáhá k odhlenění. Přispívá k léčbě nachlazení, chřipky, onemocnění průdušek, ale také urychluje rekonvalescenci po úrazu. Dokonce zvyšuje tvorbu kostní dřeně až o 250 %.

Zmírňuje příznaky alergií a kožních onemocnění

Vědecké studie prokázaly, že užívání oleje z černého kmínu snižuje vznik alergických reakcí až o 70 %. Výrazně působí proti příznakům alergií, senné rýmě, astmatu, ekzémům. Je vhodný i k vnější aplikaci na suchou a citlivou pokožku se sklonem k alergickým reakcím, pokožku přirozeně chrání a regeneruje. Je také účinným lékem při kožních onemocněních, jako jsou alergie, ekzémy, akné a lupénka.

Urychluje metabolismus

Díky svým širokospektrálním účinkům by se dalo říci, že nastolí rovnováhu v celém organismu. Tím přispívá i ke zlepšení metabolických procesů, zmírňuje nadýmání, eliminuje překyselení žaludku, působí detoxikačně a mimoto přispívá k redukci hmotnosti.

Černý olej při dietě

Olej z černého kmínu můžete zařadit i do svého redukčního jídelníčku. Černý olej je schopen potlačit chuť k jídlu a zamezuje tak nekontrolovatelnému přejídání. Přítomné vitaminy skupiny B nastartují energetický metabolismus těla a tím přispívají k pasivnímu spalování tuků. Černý olej můžete přimíchat například do jogurtu, do zeleninového salátu i do ovocného džusu.

Tajemství krásy Kleopatry i Nefertiti

Jak již bylo řečeno, černý olej má i zkrášlující účinky, které moc dobře znala krásná Kleopatra i Nefertiti. Černý olej používaly na výživu vlasů i na posílení nehtů. Pro zmírnění vypadávání vlasů, stačí pouze olej vetřít do vlasové pokožky, nechat působit několik minut a poté si běžně umýt vlasy. Olej můžete také použít na poškozené konečky vlasů, k posílení nehtů a k ozdravení nehtové kůžičky. Dokonce ho můžete jemně vmasírovat do očního okolí, kde působí jako anti-aging sérum.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat