Prostreno.cz

Při alergii i bolavém krku sáhněte po černohlávku obecném

Kvete od května do října, a to i vícekrát do roka. Proč se těšit na léto, černohlávek obecný a jeho zdravotní účinky? Lepšího spojence pro další zimu nenajdete!

Kde všude se v létě dají najít tmavě fialové černohlávky? Sázkou na jistotu jsou sečené louky, pastviny, lesní paseky, trávníky i parky. Prunella vulgaris je zkrátka všude, tak tuhle velmi užitečnou bylinku v teplých měsících nepřehlížejte! Léčebné výhody černohlávku obecného nejsou malé! Co všechno umí

Podporuje hojení ran

Černohlávek má jak adstringentní, tak i antimikrobiální vlastnosti. Právě díky tomu je schopen urychlit hojení drobných ran. Udává se, že dokonce pomáhá i s očními a kožními záněty.

Zbavuje vředů v ústech

Odvar z černohlávku nemá slitování se vředy v ústech. Pomůže zmírnit bolesti a diskomfort, urychlí proces hojení.

Uklidňuje podrážděný krk

Na různé antibakteriální orální spreje z lékárny zapomeňte. Až přijde čas, vydejte se na sběr černohlávku obecného. V zimě, tedy v období chřipek a nachlazení, jeho účinky dozajista oceníte. Léčí totiž bolesti v krku a je známý pro svou působivou schopnost uklidnit podráždění. Úleva je tedy vždy na dosah. Stačí jen vědět, kam se obrátit…

Pozitivně působí na alergie

Tradiční léčitelé říkají, že černohlávek by ve všech pádech měli skloňovat ti, kdo trpí alergiemi. Je totiž schopen regulovat imunitní systém a v podstatě ho ovládat tak, aby příliš nereagoval na alergeny. Není tohle dobrá zpráva?

Léčí respirační infekce

Prunella vulgaris se taky běžně používá pro léčbu různých infekcí horních cest dýchacích. Navíc, je-li v čajové formě, bojuje se zimnicí a chřipkou. (Zeptejte se v bylinkářství.)

Podílí se na uzdravení močových cest

Díky diuretickým vlastnostem černohlávku obecného je tato bylinka často využívána k léčbě infekce močových cest. Přirozeně vyplavuje bakterie močí, takže ji neváhejte použít, pokud vás něco takového trápí.

Snižuje také krevní tlak

Černohlávek podporuje močení, jak již bylo řečeno. Toho se dá využít i pro léčbu vysokého krevního tlaku nebo hypertenze. To ve výsledku pomáhá snížit riziko srdečních onemocnění. A jak černohlávek využít v kuchyni?

V sezoně si můžete namočit nakrájené čerstvé listy do studené vody. Jejich hořkost vodu zajímavě upraví a osvěží. Zároveň se dají syrové mladé výhonky a listy uplatnit v salátech či polévkách.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat