Prostreno.cz

Jídelníček kojících matek. Co by měly mít na talíři

Potraviny bohaté na živiny, které zaženou hlad, udrží mléčnou produkci a jsou vhodnou volbou jak pro kojící matku, tak i její miminko? Můžete si vybrat z několika možností!

Dítě je dar. Jistě mu chcete dopřát to nejlepší! Začněte proto u kvality svého mateřského mléka. Tyhle potraviny jsou pro vás i maličké vhodnou volbou!

Avokádo

Avokádo patří k tomu nejlepšímu, co kojící matka může zahrnout do svého jídelníčku. Toto ovoce je ve skutečnosti zásobárnou tuků a esenciálních živin. Je lahodné, výživné a snadno uspokojuje hlad. Navíc je snadné mít ho stále po ruce v potravinové krabičce.

Losos

Další superpotravina, kterou byte měli jíst, pokud kojíte? Losos. Právě on je bohatý na omega-3 esenciální mastné kyseliny, vitamin D a bílkoviny, které vás dokonale zasytí. Skvělé je, že losos má nízký obsah tuku, takže se nemusíte obávat zvýšení hmotnosti. Stravování na „lososové vlně“ vám pomůže vytvořit pro vaše miminko více výživného mléka.

Fazole a luštěniny

Nadýmají a v jídelníčku kojících matek nemají co dělat! Taky už jste něco takového slyšeli v souvislosti s fazolemi a luštěninami? Nevěřte všemu, co se povídá. Když kojíte, tak jsou právě tolik zatracované fazole a luštěniny dobrým zdrojem vitaminů, minerálů, bílkovin a fytoestrogenů, které jsou nezbytné pro produkci mléka. Díky nim získáte základní živiny důležité pro vaše celkové zdraví a produkci mateřského mléka.

Jogurt

Pokud hledáte rychlé občerstvení, sáhněte po jogurtu. Obsahuje probiotika, jež pomáhají regulovat střevní flóru, zatímco vápník a bílkoviny mohou pomoci zlepšit produkci mléka. Nízký obsah tuku v jogurtu může být kombinován s ořechy nebo ovocem. To proto, abyste získali více vitaminů a minerálů.

Zelená listová zelenina

Dalším typem jídla, které vám pomůže s vaším osobním „mléčným průmyslem“, je zelená listová zelenina. I ona obsahuje fytoestrogeny, které vám pomohou s produkcí mléka.

Ovesné vločky

Ano, i ovesné vločky se počítají mezi dobré nápady. Díky vláknině zajišťují pocit sytosti, zlepšují kvalitu mateřského mléka, zabraňují vzniku anémie (obsahují totiž železo) a podporují trávení. Ideální snídaně!

Chia semínka

Chia semena jsou po staletí jedním z nejlepších zdrojů vlákniny, vápníku, bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které vaše tělo potřebuje, když „vyrábíte“ mléko. Můžete je přidat do polévky nebo salátu. Jsou tolik výživná!

Vejce

Co vám dodá kyselinu listovou, bílkoviny, vápník, stejně jako vitaminy A, B1 a B12? Vejce! Vařená, ztracená, sázená? Jak je libo! Tak dobrou chuť!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat