Prostreno.cz

Potraviny bohaté na vlákninu, prospívají trávení a podpoří štíhlé křivky

Hubnete? Pak byste měli mít doma v pořádné zásobě mandle, bulgur, sušený kokos a růžičkovou kapustu. Tyto dary přírody vás zasytí na pěkně dlouhou dobu, takže odoláte všem jídelním nástrahám!

Hubnutí? Tak to fakt není žádná „sranda“. Vždyť pracně shozená kila se občas vracejí jako bumerang, což dietáři na sebevědomí dvakrát nepřidá. Asi největší nástrahou při redukci váhy jsou chutě – a nejen na sladké. Kéž by se daly nějak oblafnout! Jenže počkat, ono to jde. Tajemství spočívá v přísunu vlákniny, která „pohlídá“ bezproblémové trávení a navodí dlouhé pocity sytosti. Co byste měli zařadit do jídelníčku, abyste nebyli v pokušení pokaždé, když projdete kolem ledničky? Tyto potraviny jsou správnou volbou!

Mandle, povolený dopink

Mandle, jakožto pecky plodů mandlovníku, byste v obchodě neměli nechávat bez povšimnutí. Obsahují totiž zhruba 20 % denní doporučené dávky vlákniny. Necelých 30 gramů mandlí by vám jako vhodné dietní občerstvení mělo stačit, abyste zaplnili žaludek, který se nebude dožadovat stravy ještě hodnou chvíli. Tyto ořechy díky vysokému obsahu vitaminu E, hořčíku a železa také prokazatelně zlepšují vzhled pokožky, posilují imunitní systém a poskytují tělu antioxidační ochranu. O důvod víc, proč si na nich pochutnat, nemyslíte?

Kokos, toho není nikdy dost

Ano, i kokosy mají k redukci váhy hodně co říct. Ať už si domů přinesete celé ořechy, nebo pro vás budou pohodlnější v sušené podobě, chybu rozhodně neuděláte. Kromě poctivé dávky vlákniny mají ještě jedno pořádné pozitivum – vykazují nízký glykemický index, což lidé, kteří bojují s kily navíc, jenom uvítají. Ovšem z jejich pravidelné konzumace plyne i další plus. Podle odborníků kokosy předcházejí kardiovaskulárním onemocněním.

Bulgur, dobro na talíři

Bulgur je vlastně předvařená nalámaná celozrnná pšenice, jež se hodí ke spoustě pokrmů. Sáčku s tímto pokladem se vyplatí věnovat zvláštní pozornost. Bulgur je vynikající zásobárnou vlákniny a mnoha prospěšných látek. Na stranu druhou obsahuje minimum tuku, takže je lehce stravitelný a v žádném případě nenadýmá. Obohatí vás o železo, vápník, fosfor, draslík, zinek, bílkoviny, vitaminy skupiny B i kyselinu listovou. Co vy na to? Tady asi není co řešit!

Růžičková kapusta, neobyčejná záležitost

Dalším jídlem hodně bohatým na vlákninu je růžičková kapusta. Ve srovnání s ostatními druhy zelené zeleniny ji v sobě ukrývá nejvíce. Můžete ji přidávat do salátů i polévek, dusit, smažit, péct a vařit, neboť všestrannost patří k jejím výhodám. Bod navíc? Přispívá k prevenci proti rakovině – tedy alespoň podle vědců.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat