Prostreno.cz

Potraviny, které odporují zdravým dásním. Na co si dát pozor

Staráte se své zuby nadmíru pečlivě? Pak byste stejnou pozornost měli věnovat i dásním. Možná nemáte ani tušení, že jim škodí nadměrná konzumace pomerančů, bílého pečiva nebo bramborových hranolek. Nebo ano?

Je nesmírně důležité udržovat dásně v dobré kondici. Když dojde k jejich poškození, ohrožuje to nejen zdraví zubů jako takových, ale podle odborníků je v nebezpečí také srdce! Myslíte si, že když budete provádět důkladnou ústní hygienu, jste úplně z obliga? To bohužel nikoli. Existují totiž potraviny, u kterých je prokázáno, že zvyšují riziko onemocnění dásní. Jakých konktrétně se to týká? Tady buďte maximální obezřetní!

Sladkosti. To jste ale zřejmě tušili

Všechno, v čem je obsažen cukr, je pro dásně učiněné zlo. Sladidlo, které se na oko tváří sice neškodně, dokáže napáchat nezvratné škody – hlavně proto, že zvesela podporuje růst bakterií, přičemž jim k množení vytváří ideální prostředí. Nejvíce v ohrožení jsou pak cukroví jedlíci, kteří nedbají pravidelných kontrol u stomatologa a občas „flákají“ čistění zubů.

Bílé pečivo. A není to vtip

I když bílé pečivo, těstoviny, krekry a jim podobné záležitosti nechutnají sladce, ještě to neznamená, že jsou pro vaše dásně bezpečné. Cukr se v nich skrývá také – a zdaleka není jedinou rizikovou složkou. Hodně diskutovaný je v poslední době i přítomný škrob, který dle názorů lékařů nahrává potížím s trávením, nadýmání a poškození dásní. Tedy zejména v případě, když se to s konzumací škrobových potravin přehání.

Hranolky. Na ty extra pozor

I v případě hranolek, které jsou hodně populární přílohou mnoha lidí, to není žádná sláva. I ony patří na seznam škrobových potravin, a co hůř – vzhledem k jejich konzistenci mohou v dutině ústní způsobit škrábance a drobná poranění. Do „prasklin“ se pak nastěhují bakterie a katastrofa na sebe nenechá dlouho čekat.

Pomeranče. Měli byste se jich bát?

Je pravda, že všechny citrusové plody obsahují poměrně dost vitaminu C, jež zubům všeobecně prospívá. Na stranu druhou jsou však kyselé, což s radostí vítají určité druhy bakterií. Nemusíte se exotických pokladů vzdávat úplně, bohatě stačí, když si bezprostředně po jejich ochutnání vypláchnete ústa čistou vodou, abyste se zbavili přebytečných kyselin. Je to ve vašem zájmu! Tedy respektive v zájmu vašich zdravých dásní.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat