Prostreno.cz

Opuchlé nohy nebo kotníky umí potrápit. Pomáhá sůl, jóga a hydratace

Těhotenství či obezita. Kvůli jednomu či druhému otékají nohy. A ani kotníky nejsou z obliga. Co pomáhá? Spolehněte se na hořčík, hydrataci i masáž!

Oteklé nohy nepodceňujte. Umějí pěkně potrápit! Víte, co dělat, abyste svým dolním končetinám poskytli potřebnou úlevu a mohli čelit každodenním úkolům? Inspirujte se těmito tipy!

Epsomská sůl

Epsomská sůl působí jako spásná magie na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni je tolik osvobozující. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Jóga

Jemné cvičení, jako jsou jógové pozice, mohou udělat hodně pro podporu krevního oběhu. Trpíte-li na oteklé nohy a kotníky, zaměřte se na postoje, ve kterých je nutné mít nohy nad úrovní srdce. Ty totiž zmírní tlak a otoky vůči unaveným dolním končetinám.

Suplementace hořčíku

Bolestivé, oteklé kotníky, lýtka a nohy jsou adepty na doplňování hořčíku. Poraďte se se svým lékařem o jeho užívání a dávkách.

Trik s vyvýšenou polohou

„Obrácená gravitace“ může být skvělým spojencem! Zkuste podepřít dolní končetiny s pomocí polštáře, nebo zvedněte nohy nad úroveň srdce. Povzbudíte tak tekutinu k odvádění z těla (prostřednictvím močení).

Masáž nohou

Masáž chodidel je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti však může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i ustoupení otoků.

Hydratace

Navýšený pitný režim pomůže zředit sodík a kofein, hlavní viníky zánětu. Osm až deset sklenic vody denně pomůže vyplavit toxiny z těla. Zkuste přidat několik plátků citronu, ať protizánětlivé přínosy ještě více podpoříte.

Esenciální oleje

Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, a to do masážního oleje nebo do koupelové vody, poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Koupání

Plavání je jednou z mála aktivit, během které se dolní končetiny „nadřou“ tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od zánětu a bolesti. Stačí 30 minut aktivity!

Kompresní punčochy

Pokud trpíte závažným zánětem, může vám lékař doporučit opěrné nebo kompresní punčochy. Ty zároveň předcházejí tvorbě bolestivých křečových žil.

Vyhýbání se soli a kofeinu

Snížením příjmu sodíku a kofeinu můžete značně přispět ke zlepšení svého stavu. Sůl i kofein totiž zadržují tekutiny, což je v tomto případě nežádoucí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat