Prostreno.cz

Zásady svěžího dechu, kterých byste se měli držet

Spoléháte na žvýkačky, které dech alespoň na malou chvíli osvěží? To samozřejmě můžete, ale daleko efektivnější je zvýšený příjem zeleniny, striktní dodržování pitného režimu nebo zubní nit. Proč?

Zápach z úst neboli halitóza je problém, kterým podle lékařů trpí zhruba čtvrtina dospělé populace. I vy jste v tomto ohledu takoví nesví? Tak pochopitelně, svěží dech ve značně míře přispívá k dobrému pocitu a zdravému sebevědomí. O tom, že je ve společnosti naprostou nutností, se zmiňovat zřejmě vůbec nemusíme! Co se pro něj ale dá udělat? Možná víc, než si vůbec myslíte. Kromě kartáčku a zubní pasty totiž hodně pomáhá i tohle…

Jezte více zeleniny

A teď se přiznejte – jak jste na tom s konzumací mrkve, okurek nebo třeba celeru? Teď nejde o to, že bychom vás nabádali k příjmu vitaminů a minerálů, ale spíše o váš dech. Zelenina kromě toho, že je zdravá, pomáhá udržovat alkalické prostředí v ústech, což reguluje množství nežádoucích kyselin, které mohou způsobovat nepříjemný zápach. Tvrdá textura zmíněných přírodních darů navíc přispívá k očistě zubů.

Používejte zubní nit

Nechceme vás zbytečně děsit, ale každé v dutině ústní přebývají dle názoru odborníků miliony bakterií. Vědci jich zatím identifikovali pouhý zlomek – něco kolem 700 druhů. Někteří černí pasažéři bohužel vylučují pachy, které se svěžím dechem dokáží udělat „rychlý proces“. A co hůř – vyskytují se hlavně v místech, kam se běžný  zubní kartáček jen těžko dostane – v mezizubních prostorech. Právě proto je pravidelné používání speciální nitě vhodnou zbraní k jejich odstranění.

Nepodceňujte ani pitný režim

Ano, pít by se mělo, a to bez ohledu na počasí či roční období. Věděli jste ale, že taková voda působí i silně antibakteriálně? Podporuje totiž produkci slin. Ty obsahují kromě jiného i kyslík, jež zabraňuje množení bakterií. Čím více vody tedy vypijete, tím lepší a svěžejší dech budete mít.

Využijte sílu bylinek

Příroda je mocná čarodějka. A zná řešení téměř na každou neduhu! Možná nemáte ani tušení o tom, že jisté byliny mají schopnost neutralizovat pachy díky obsaženému chlorofylu, což z nich dělá ideální řešení nevábně vonícího problému. Hodně se v tomto případě osvědčila třeba máta, bazalka nebo petrželka. Ovšem ani takový koriandr či kopr vás nezklame!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat