Prostreno.cz

Bolest hlavy, únava a depresivní stavy. Možná máte nedostatek chromu

Chrom je chemický prvek o kterém se zrovna moc často nemluví, přesto hraje důležitou roli v určitých tělesných procesech, takže i udržování správné hladiny, je pro náš organismus velmi důležitý. Jste si jistí, že ho máte dostatek?

Chrom je chemický prvek s atomovým číslem 24, ale nachází se také v potravě, jako takzvaný trojmocný chrom, který tělo potřebuje k některým klíčovým procesům. Pro zdravé jedince mírný pokles chromu nemusí být nijak zásadní a stačí ho tělu doplňovat pomocí pestré stravy. V ohrožení jsou především jedinci sdiabetem I. a II. typu, kterým je povětšinou chrom dodáván v doplňcích stravy. Trojmocný chrom má přímý účinek na hladinu a aktivitu inzulinu v těle, což je nezbytné pro regulaci hladiny glukózy.

Doporučená denní dávka

Doporučená denní dávka nebyla stanovena, ale průměrný denní příjem se pohybuje u dospělého jedince mezi 80 až 180 mg. Pozor na různé formy chromu, ne všechny formy jsou dobré, například šestimocný chrom je velmi nebezpečný, s tímto typem se setkávají lidé pracující například v těžkém průmyslu. Pozornost věnujte i doplňkům stravy, v případě chromu byste se měli poradit se svým lékařem, nadměrné množství chromu má i nepříjemné vedlejší účinky.

Varovné signály

Jedním z nejpozoruhodnějších příznaků nedostatku chromu je prudký vzestup pocitu úzkosti spolu s prudkým poklesem energetických hladin. Svalová slabost nebo pomalý růst a vývoj mohou být hlavními příznaky u mladých lidí. Bez chromu v těle jste méně schopni účinně produkovat inzulin a také tělo nezvládá regulovat hladiny stresové hormony. Běžným příznakem jsou také časté změny nálad.

Příčiny nedostatku chromu

Mezi hlavní příčiny nedostatku chromu patří malé množství tohoto stopového prvku ve vašem jídle či špatná absorpce živin.

Pokud často konzumujete potraviny, které jsou primárně zpracovány nebo vysoce rafinované, ztratí se dostatečné množství biologicky dostupného chromu. Proto je důležitá konzumace čerstvých potravin a omezení rafinovaných potravin. Navíc, čím jsme starší, tím obtížnější je absorpce chromu ze stravy.

Chrom ve stravě

Mezi nejlepší zdroje tohoto stopového prvku patří především ryby a mořské plody, drůbež, luštěniny, rýže a celozrnné obilniny a výrobky z nich. Tento prvek také najdete v čerstvé zelenině a ovoci, dále i v mléčných výrobcích, jako jsou sýry, tvaroh, máslo a další.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat