Prostreno.cz

Objevte sílu kořene proskurníku. Snižuje zánět a detoxikuje tělo

Účinky kořene proskurníku lékařského znali již staří Egypťané, kteří ho využívali k tradičnímu lékařství i ke zkrášlujícím procedurám. Pokud jste o této bylince ještě neslyšeli, tak jistě znáte cukrovinky zvané marshmallows, které se právě po ní jmenují. Od starověku do 19. století byly cukrovinky obsahující kořen proskurníku jen pro ty z nejvyšších vrstev. Poznejte všechny vlastnosti této léčivé bylinky.

Proskurník (Althaea officinalis) je rostlina, která je známá tím, že její kořen se přidává do slavných marshmallows. Ovšem přidává se i do dalších cukrovinek a horké čokolády. Mimoto díky působivému obsahu živin, antioxidanrů, pektinů a různých organických sloučenin se kořen proskurníku již po staletí využívá v léčitelství.

Poznejte všechny jeho blahodárné účinky na zdraví.

Podporuje imunitní systém

Antibakteriální a antivirové vlastnosti kořene pruskurníku jsou velmi důležitým podpůrným nástrojem pro imunitní systém. Zabraňují šíření patogenů a zlepšují metabolismus. Tento kořen je dobře známý tím, že působí na střevo, kde dochází k více než polovině imunitních funkcí těla.

Snižuje zánět

Ať už trpíte syndromem dráždivého tračníku nebo artritidou, kořen pruskurníku pomáhá snižovat otoky a rychle zmírňuje příznaky. Toto snížení zánětu je velmi důležité například pro střeva, kde kořen může zabránit vzniku žaludečních vředů, zácpě, průjmu a kyselému refluxu.

Na rýmu a kašel

Tento léčivý kořen je využíván v tradiční medicíně pro své zklidňující účinky na respirační systém. Čaj z kořene pruskurníku zmírňuje bolesti v krku, podrážděné dýchací cesty a napomáhá vykašlávání. Kořen má mimo jiné silné antiseptické vlastnosti a přispívá k léčbě bronchitidy, infekce dutin a dalších zánětlivých problémů.

Snižuje riziko vzniku cukrovky

Některé výzkumné studie poukazují na potenciál snižování hladiny cukru v krvi. Kořen proskurníku reguluje uvolňování glukózy a inzulinu v těle, tím ovlivňuje výkyvy krevního cukru. Je vhodný jak pro diabetiky, tak jako prevence před tímto onemocněním.

Detoxikuje tělo a pomáhá při hubnutí

Kořen je také dobře známý jako diuretikum a je úzce spojen s detoxikací ledvin. Pokud budete popíjet 1–2 šálky čaje z kořene proskurníku denně, urychlíte proces eliminace přebytečných tuků, solí, toxinů a vody z organismu. Díky těmto účinkům, je vhodný i při snižování hmotnosti, navíc potlačuje chuť k jídlu a zabraňuje přejídání.

Jak si připravit šálek proskurníkového čaje?

Kořen proskurníku je běžně k dostání v bylinných lékárnách. Nejběžnější forma je sušená, nakrájená a očištěná, což je ideální pro přípravu bylinného čaje. Na jeden šálek horké vody (ne vroucí) stačí dvě čajové lžičky sušeného kořene. Nechte louhovat 4–5 minut. Čaj z kořene má mírně hořkou chuť, a proto bývá běžně dochucován medem, alespoň v začátcích to jistě oceníte. Na chuť si lze po čase zvyknout. Nepřekračujte doporučené dávkování čaje, za den se doporučuje vypít nanejvýš 2 až 3 šálky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat