Prostreno.cz

Varovné příznaky, že vám chybí důležitý vitamin A

Máte na bělmu podivné skvrny? Trápí vás nadměrná suchost očí? Mohla by to být známka toho, že nejíte dost mrkve, rajčat, paprik či hovězích jater. Přesně v těchto potravinách naleznete vitamin, jehož deficit stojí za vašimi obtížemi!

Máte problémy vidět v noci jasně? Je vaše kůže suchá a svědí? Možná trpíte nedostatkem vitaminu A, což je důležitá živina s antioxidačními vlastnostmi, kterou vaše tělo potřebuje v malém množství přijímat pravidelně. Lékaři jsou toho názoru, že většině lidí chybí „áčko“ v těle následkem špatné životosprávy. Co když se to týká i vás? Zjistěte, jak přesně dává organismus najevo, že člověk dlouhodobě nedodržuje denní doporučenou dávku, což je něco mezi 0,8 až 1 mg.

Šeroslepost, vážný problém

Noční slepota, jejíž odborný název zní nyctalopia, je vlastně nemoc oka, která se projevuje zhoršeným nebo zaniklým viděním za šera. Pokud není příčinou dědičnost, pak hlavním viníkem bývá právě deficit vitaminu A.

Bitotovy skvrny. Ty poznáte hned

Je snadné odhalit, zda máte s touto patálií co dočinění – stačí se jen podívat do zrcadla. Termínem Bitotovy skvrny se označují bílé či šedé útvary ve tvaru trojúhelníku, které se nacházejí v okolí duhovky, popřípadě na bělmu oka. Říkáte si, že nějaký ten „flíček“ ničemu nevadí? Právě naopak. Odborníci se domnívají, že tyto skvrny mohou způsobit šeroslepost i úplnou ztrátu zraku.

Nadměrná suchost očí, nepříjemnost s následky

Tento zdravotní problém je vizitkou nedostatečného zvlhčování. V podstatě se jedná o sníženou schopnost očí vytvářet normální slzy, což se neobejde bez pocitu pálení a řezaní. Takové podráždění může v některých případech vést k poškození na povrchu očí nebo zánětu rohovky.

Suchá kůže. Nebo vlasy

Není to jen zrak, který nedostatkem vitaminu A vyloženě trpí – i pokožka a hříva dostává pěkně „na zadek“! Výsledkem je pak svědící, suchá až šupinatá kůže včetně rtů či lámavé a poškozené vlasy s nízkou kvalitou. Zní vám to až nebezpečně povědomě? Tak to byste hladinku „áčka“ měli co nejdříve doplnit. Na jaké zdroje se vyplatí zaměřit?

Přírodní dary k nakousnutí

Pokud nejste k doplňkům stravy ve formě tabletek příliš nakloněni, zaměřte se na potraviny, co mají zmíněného vitaminu na rozdávání. Jmenovitě jsou to sladké brambory, mrkev, červená paprika, rajčata, ledový salát, hovězí játra nebo mango. Po čem sáhnete jako první?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat