Prostreno.cz

Potraviny, které byste měli jíst nejméně jednou týdně

Pokud jde o to, abychom zůstali zdraví, je důležité věnovat pozornost potravinám, které denně jíme. Které dělají lidskému organismu dobře natolik, že by na stole měly být nejméně jednou týdně?

Mnoho lidí má tendenci sledovat určitý druh stravy, když se snaží dosáhnout vysněné hmotnosti. A co jiné benefity, třeba jako trávení či příjem antioxidantů? Tyhle potraviny vám z dlouhodobého hlediska jedině prospějí!

Losos

Minimálně jednou týdně byste na svém talíři měli mít porci lososa. Právě on je zárukou „dodávky“ tolik potřebných tuků – těch zdravých samozřejmě. Jmenovitě omega-3 a omega-6, které jsou nezbytné pro lepší kardiovaskulární zdraví. S pouhými sto gramy této ryby můžete získat již 13 gramů zmíněných tuků!

Vlašské ořechy

Pokud nemáte dostatek vlákniny, je pro vás jídlo velmi těžce stravitelné. To může způsobit zácpu a celkové nepohodlí. Do své stravy přidejte vlašské ořechy, které jsou vlákninou doslova nabité, a tudíž trávení maximálně podporují. Navíc obsahují esenciální mastné kyseliny. Stačí hrst nejméně jednou týdně a trávení budete mít jako „víno“.

Ovesné vločky

Začněte den miskou ovesných vloček. I ony vynikají obsahem vlákniny, která, jak již bylo řečeno, pomáhá trávicímu systému. Mezi další důvody, proč si ovesné vločky dopřávat, patří přítomnost beta-glukanů, jež minimalizují absorpci cholesterolu ve střevě. To je důležité pro dlouhodobé snížení rizika srdečních problémů.

Borůvky

Borůvky by se také měly objevit ve vaší týdenní stravě, zejména když chcete zvýšit množství antioxidantů ve vašem těle. Již jeden šálek obohatí váš organismus o dostatečné množství antioxidantů, které mohou bojovat proti volným radikálům. A na čerstvé borůvky nečekejte, zatím se poohlédněte po těch zavařovaných či sušených!

Ovoce

Samozřejmě, přidání ovoce do týdenní nebo denní stravy je výhodné už jen proto, že obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, které mohou podpořit funkce imunitního systému, snížit hladinu cholesterolu, zlepšit trávení a dokonce i bojovat proti volným radikálům.

Fazole

Fazole jsou jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, které vaše tělo potřebuje k opravě a budování svalů. Jsou také bohaté na vlákninu, tedy důležitou živinu udržující správnou funkci trávicího systému. Schválně, kolikrát týdně je máte na talíři?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat