Prostreno.cz

Garcinie kambodžská. Vylepší metabolismus tuků a podpoří hubnutí

Ovoce podobné malé tykvičce, která pomáhá s úbytkem hmotnosti? To je garcinie kambodžská. Proč se velmi často přidává do potravinových doplňků a co má společného s menstruací?

Garcinie kambodžská (Garcinia cambogia) je keř rostoucí v jihovýchodní Asii. Také je známý jako tamarind malabarský. Jedná se o malé exotické ovoce velikosti pomeranče (a někdy až grapefruitu), které je nejdříve zelené a po vyzrání žluté. Využívá se v kuchyni a má výraznou kyselou chuť, která nejednomu vadí. I proto mnozí garcinii konzumují ve formě potravinových doplňků.

Vylepšený metabolismus tuků

Jistě jste si všimli, že v současnosti existují stovky tabletek na hubnutí a čajů, které obsahují právě kambodžský zázrak, jež podle vědeckých výzkumů obsahuje sloučeniny velmi dobré při potlačování chuti k jídlu. Uvedené sloučeniny prý přitom mají schopnost zabránit tomu, aby se nevyužité kalorie v těle ukládaly jako tuk. Výsledkem je, že osoba, která garcinii užívá, se cítí fit a energicky.

I když je pravda, že garciniie je velmi populární mezi jednotlivci, kteří se snaží zhubnout, zapomíná se na další využití uvedeného ovoce. Například tradiční léčitelé jej po stovky let používají při řešení problémů týkajících se střev, zácpy a parazitujících červů.

Podpora hubnutí jako vedlejší efekt

Tamarind je také populární v souvislosti s oběhovým systémem. Obvykle snižuje hladiny špatného cholesterolu v krvi a tím předchází ucpávání tepen, se kterými souvisejí další různé problémy od vysokého krevního tlaku po krevní sraženiny. Tím to ale jenom začíná.

Šamani si garcinii nemohou vynachválit, co se zdravé podpory jater týče. Říká se, že toto exotické ovoce je velmi dobré při ochraně jaterních buněk před poškozením toxiny, alkoholem a chemickými látkami v léčivech. Pokud tedy alkohol máte rádi, měla by se garcinie stát běžnou součástí vašeho života.

Déle, víc a účinněji

V některých případech je tamarind doporučován i ženám, které mají problémy s premenstruačním syndromem a bolestivou menstruací. Udává se, že po užití garcinie se dostaví i zpožděný menses (pochopitelně v případě, kdy za tím nestojí těhotenství). Pokud naopak nevíte, jak podpořit svoji výkonnost při běhu, opět vsaďte na tamarind. Některé studie totiž prokazují, že zvyšuje vytrvalost.

Než však začnete užívat přípravek obsahující garcinii kambodžskou, je dobré, abyste o tom vyrozuměli svého lékaře. To platí zvláště tehdy, pokud dlouhodobě užíváte nějaké léky.

Můžete být upozorněni, že mezi vedlejší příznaky patří bolest hlavy, sucho v ústech, závrať či průjem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat