Prostreno.cz

Semínka jsou zdravá pouze v určitém množství

Semínka jsou koncentrací zdraví, obsahují spoustu cenných živin, vitaminů, minerálů, mastných kyselin i prospěšných tuků. Přesto je každé z nich jedinečné. Poradíme vám, které jsou nejvhodnější právě pro vás.

Máme pro vás jednoduchý přehled nejoblíbenějších semínek, ať víte, kdy po kterých sáhnout a které máte zrovna vynechat. S tímto přehledem budete mít jasno.

Dýňová semínka

Ruku na srdce, když dlabete dýni, kde končí její semínka? Nemusíte je kupovat extra, stačí si dát trošku práce a posbírat semínka v dužině. V dýňových semínkách se nacházejí kvalitní nenasycené kyseliny, vitaminy A, B, D a E, z minerálů je zde zastoupen hořčík, fosfor, zinek, měď, vápník a železo. Zajímavou složkou je přítomnost takzvaného tryptofanu, který se podílí na zlepšení nálady.

Dýňová semínka mají silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti je vhodné je konzumovat při žaludečních potížích, onemocnění močových cest, zvýšeném cholesterolu. Preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám a chudokrevnosti. Denně můžete sníst 25–50 gramů semínek, což je přibližně jedna hrst.

Sezamová semínka

Sezamová semínka jsou přímo zásobárnou prospěšných látek. Své výhody přinášejí jak bílá, tak i černá sezamová semínka. Sezam obsahuje omega-6 mastné kyseliny, flavonoidy, fenolové sloučeniny a aminokyseliny. Jsou bohatá na vitaminy skupiny B, z minerálů obsahuje železo, mangan, vápník, selen, hořčík, zinek a měď.

Pravidelná konzumace sezamových semínek snižuje hladinu špatného cholesterolu a reguluje krevní tlak. Semínka působí antioxidačně a preventivně ochraňují játra před poškozením. Mimo to zmírňují úzkost. A kolik je tak akorát? Opět se držte jedné hrsti.

Lněná semínka

V posledních letech si získávají na popularitě a v našem seznamu nesmějí chybět. Lněná semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny, minerály, vitamin E. Jsou cenným zdrojem vlákniny a antioxidačních látek.

Konzumace lněných semínek je prospěšná při zažívacích obtížích, díky vysokému obsahu vlákniny nastartují zažívání. Z tohoto důvodu jsou velmi oblíbená i při hubnutí, skvěle zasytí a eliminují vlčí hlad. Také přispívají ke snížení cholesterolu a vysokého krevního tlaku. Zvyšují imunitu a jsou součástí prevence proti rakovině.

Nezapomínejte, že lněná semínka je třeba před konzumací pomlít, či dobře rozkousat, neporušené semínko nedokážou rozložit ani žaludeční šťávy a vyšlo by z těla zcela neporušené. A kolik je tak akorát? Vystačíte si se dvěma polévkovými lžícemi.

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka jsou skvělou svačinkou mezi jídly, navíc tělu doplní spoustu potřebných látek, Semínka slunečnice obsahují vitaminy E a vitaminy skupiny B, z minerálu obsahuje selen, vápník, mangan, železo, měď, hořčík a fosfor. Dále obsahují kyseliny linolou a esenciální mastné kyseliny.

Pravidelná konzumace slunečnicových semínek snižuje krevní tlak, cholesterol a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Slunečnice je vhodná i jako svačinka po cvičení, přispívá k regeneraci svalů a doplní energii. Oceníte také jejich blahodárný vliv na pružnost pokožky a posílení vlasů. Jen si dejte pozor na denní dávku, zcela dostatečné jsou dvě polévkové lžíce, zobání většího množství se nedoporučuje, nezapomínejte, že tato semínka jsou dost kalorická.

Chia semínka

Nejnovějším trendem jsou takzvaná chia semínka. Mají vysoký podíl vlákniny, bílkovin, vitaminů a minerálů. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny a spoustu potřebných antioxidantů. Chia semínka vynikají obsahem vápníku, obsahují ho mnohonásobně více než mléko.

Chai semínka zlepšují kognitivní funkce, paměť a koncentraci. Snižují hladinu cukru v krvi, podporují pružnost tepen a cév, správnou funkci jater, ledvin, zlepšují peristaltiku střev a podporují detoxikaci organismu. Výrazné antioxidační účinky preventivně působí proti Alzheimerově chorobě. Semínka konzumujte nejlépe nabobtnalá ve vodě, vzniklý gel můžete přidávat do salátů, smoothie, polévek, ovocných i zeleninových šťáv. Hotový chia gel můžete uchovávat v lednici i po dobu několika dnů.

Zdroj: www.plantsandseeds.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat