Prostreno.cz

Zapomenutý puškvorec. Je na čase poznat jeho sílu

Puškvorec obecný pochází z Asie a u nás roste přibližně od 16. století. Účinky této rostliny jsou známy již po několik staletí a je součástí tradiční čínské medicíny dodnes. Poznejte všechny účinky puškvorcového kořene.

Puškvorec je vytrvalá bylina s vysokými, tvrdými a ostrými listy. V čínské medicíně využívají rostlinu celou, u nás je známější využití kořene puškvorce, který je běžně k zakoupení v bylinných lékárnách. Kořen slouží pro přípravu čaje, jehož popíjení má několik přínosných účinků na zdraví. Dáte mu šanci?

Zmírňuje příznaky stresu a deprese

Zklidňující účinky této byliny jsou dobře známy a prokázány. Popíjení čaje z kořene puškvorce může být velmi přínosné, když se cítíte ve stresu. Pravidelné popíjení dokonce zmírňuje příznaky deprese. Puškvorec oceníte i při bolestech hlavy a migrénách, zkrátka je to čaj, který se vyplatí mít po ruce.

Podporuje krevní oběh

Puškvorec má také povzbuzující faktor, je schopen zrychlit krevní oběh a tak zajistit správné okysličování celého těla, včetně důležitých orgánů a mozku.

Zrychluje metabolismus

Puškvorec oceníte i během redukční diety, přispívá k detoxikaci organismu, a navíc urychluje metabolické funkce těla. Díky tomu je puškvorec vhodný i pro rekonvalescenci, podporuje hojení po úrazech a nemoci

Pro klidný spánek

Šálek teplého puškvorcového čaje před spaním vám pomůže zajistit rychlejší usnutí a ničím nerušenou noc. Tato bylinka pomáhá vyrovnat hladinu hormonů, díky tomu nám může přinést ono vytoužené zklidnění.

Vyrovnává hladinu hormonů

S desítkami různých těkavých olejů a antioxidantů může tato rostlina významně posílit regulaci a produkci hormonů, což vede k lepší rovnováze organismu. Hormony souvisejí se všemi pochody našeho těla – od změny nálad, přes pravidelnou menstruaci až po výrobu energie.

Podporuje nervový systém

V tradiční čínské medicíně je tato bylina často používána k léčbě poruch nervového systému, včetně epilepsie, Parkinsonovy choroby a Alzheimerovy choroby. Zatímco tato bylinka neposkytuje lék, respektive trvalou léčbu těchto složitých problémů, zmírňuje příznaky a to poměrně efektivně.

Vnější použití

Bylinku nemusíte užívat jen vnitřně, v bylinných lékárnách můžete zakoupit i puškvorcový esenciální olej, který se hodí k vnějšímu užívání, kde oceníte jeho schopnost tišení zánětu. Puškvorcový olej je vhodný na zatuhlé svalstvo, bolesti kloubů, a dokonce i k tišení migrény.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat