Prostreno.cz

Máte akné? Podle odborníků vám hrozí vážné deprese

Že by vás pár pupínků dohnalo až na psychiatrii? To je prý docela dost možné. A co hůř – ke všemu i hodně pravděpodobné! Akné totiž podle odborníků zvyšuje riziko depresí o celých 63 %, což je poněkud šokující zjištění…

Akné je nejčastější chronické onemocnění kůže. Ucpané vývody mazových žláz vedou k tvorbě černých teček, vřídků, uhříků a červených pupínků v obličeji, na hrudi, ramenou a zádech. S trudovitostí, běžně nazývanou jako akné, se setká v životě přibližně 95 % lidí. Někdo má to štěstí, že jen v pubertě, jiný s touto patálií válčí i v dospělosti. Buď jak buď, v jakémkoli věku je tahle nechvalně známá „ozdoba“ krajně znepokojující. Teď se navíc ukázalo, že pupínky vhání jejich majitele do ordinace psychiatra!

Beďar jako důvod k antidepresivům?

Závěry nejnovější americké studie publikované v britském magazínu zaměřeném na dermatologii naznačují, že akné může vést k ochromující depresi, přičemž nejvyšší riziko této duševní poruchy je v prvním roce jeho vzniku. Unikátní výzkum čerpal z údajů téměř 1,9 milionu mužů a žen po dobu 15 let.

Mezi respondenty byli jedinci s různými stadii „pupínkového nešvaru“, ale také ti, kterým se kožní onemocnění naprosto vyhnulo. Výzkumníci pak prostřednictvím podrobných lékařských testů zkoumali duševní zdraví všech aktérů. Po několika letech intenzivního bádání a finální analýze získaných dat vyplynula na povrch děsivá pravda.

Mám nervy v háji. A může za to moje pleť!

Odborníci zjistili, že kromě obvyklých a známých příčin depresí, jako jsou třeba finanční potíže, alkohol, stres či úmrtí v rodině, riziko patologického smutku zvyšuje i akné – o celých 63 %!

„Zdá se, že akné je mnohem víc než kožní problém. Naše poznatky potvrzují, že způsobuje velmi špatné pocity, proto může mít značný dopad na celkové duševní zdraví jedinců. Poskytovatelé zdravotní péče by měli sledovat náladu pacientů s akné a vždy být připraveni řešit známky deprese,“ uvádí lékařka a spoluautorka studie Isabelle A. Vallerand.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat