Prostreno.cz

Tropické ovoce karambola. Pomůže nejen s akné

Karambola neboli čínská hvězdice je ovoce stromu Averrhoa carambola. Plod se krájí na plátky a efektně zdobí poháry a nápoje. Jak vám může být prospěšná jeho šťáva? Kromě jiného krotí vrásky!

Bilimbi či kamias. I tak se v některých částech planety říká exotickému ovoci, které je většinou známé pod pojmem karambola. Charakterizuje jej průřez typického hvězdicovitého tvaru a lesklá slupka, která svým vzhledem připomíná vosk. Dužina chutná sladkokysele, což je jasným znamením toho, že je nabitá vitaminem C. Ale u něj to jenom začíná. Přítomnost dalších živin a sloučenin přítomných v každém kusu ovoce působí na lidské zdraví v několika směrech.

Krásný úsměv

Vitamin C udržuje dásně v perfektním stavu, čím předchází parodontóze. Ovšem vždy si po konzumaci tohoto ovoce ústa vypláchněte. Vysoce kyselá šťáva může povrch zubů narušit!

Snížené riziko infekcí

Každý ví, že vitamin C je důležitý pro funkce imunitního systému. Nechcete být náchylní ke kašli, virům a bakteriím, které způsobují různé infekce horních cest dýchacích? Dopřávejte si karambolu. Posílí váš imunitní systém!

Žádné bolesti kloubů a otoky

Pokud jde o vitamin C, pomáhá také předcházet bolestem a otokům, neboť podle vědců patří mezi skvělé protizánětlivé prostředky. To je důvod, proč je začlenění zmíněného tropického ovoce do stravy tolik přínosné pro ty, kdo trpí bolestivými otoky kloubů. Kromě toho je vitamin C nezbytný pro produkci kolagenu, což je proteinová látka, která pomáhá udržovat klouby ve správném tvaru.

Zpomalení stárnutí

Kupujete drahé krémy proti vráskám? Projevy stárnutí se dají zpomalit i díky vitaminu C. Pravidelně konzumujte potraviny s jeho obsahem – jako je karambola. Tím, že zaplavíte svůj systém dobrým množstvím céčka, může se zlepšit syntéza kolagenu těla.

Zrychlená léčba akné

Kromě toho, že vitamin C pomáhá udržet pokožku bez jemných linií a vrásek, karambola také pomáhá urychlit vysoušení pupíků a akné. Jak? Tím, že kyselé šťávy z uvedeného ovoce jsou naneseny na problémová místa. Pokračujte v aplikaci šťávy i poté, co akné zmizí. Minimalizujete vznik tmavých jizev.

Účinnost proti hmyzu

Karambolová šťáva je dobrá nejen pro předčasné příznaky stárnutí pokožky, akné či tmavé jizvy, ale hodí se i při nepříjemném kousnutí hmyzem. Jediné, co musíte udělat, je nanést šťávu z kyselého ovoce na postižené oblasti. Antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti karamboly si zamilujete!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat