Prostreno.cz

Naučte se ovládat svůj hněv. Budete žít déle a ještě zkrásníte

Nechat se vztekem úplně vykolejit? Snažte se o to, aby se to nestávalo. Když nad ním vyzrajete, posílíte si imunitu a snížíte pravděpodobnost cévní mozkové příhody. Ale i ostatní pozitiva stojí za zachování chladné hlavy!

Hněv je základní lidskou emocí. To, že vás něco nebo někdo naštve, je prostě normální. A co si budeme vykládat – stává se to dnes a denně. Na vaše nervy může „zabrnkat“ nadřízený, soused, partner, dlouhá fronta v obchodě nebo kolona na silnici při cestě domů. Ale ruku na srdce – co obvykle děláte v takové situaci?

Ticho před bouří? Nesprávná strategie

Jestli vztek držíte v sobě a připomínáte „papiňák“, je to podle psychologů špatně. Tento pocit má celou řadu vedlejších účinků – psychických i fyzických. Vyškolení experti jsou toho názoru, že pokud je to jen trochu možné, je třeba zachovat chladnou hlavu. Ať už vám k tomu pomůže dechové cvičení, myšlenka na něco pozitivního, pár dřepů či počítání do deseti, zkuste se v krizové chvíli uklidnit. Co tím získáte, když se naučíte mít zlost pod kontrolou? Možná se budete divit, ale i tohle!

Silnější imunita. A to jako vážně

Jste často nemocní a přemůže vás každý bacil, který letí okolo? Třeba si za vaše časté návštěvy lékaře můžete sami – tím, že se necháváte „převálcovat“ zlobou. Američtí odborníci z Harvardovy univerzity prostřednictvím své studie zjistili, že jedinci, kteří špatně zvládají stres, mají slabší imunitní systém. Jinými slovy, čím více budete v nervu „skřípat zuby“, tím horší je schopnost vašeho těla bojovat s choroboplodnými zárodky.

Menší pravděpodobnost cévní mozkové příhody

Výbuch zuřivosti – klidně i kvůli banalitě, může skončit tím nejhorším scénářem. Závěry četných studií naznačují, že pouhých deset minut rozhořčení významně zvyšuje riziko krevních sraženin. To bohužel nahrává cévní mozkové příhodě, takže lékaři doporučují jediné – nenechte se zbytečně rozčílit!

Hezčí pleť. Bez pupínků a vyrážek

Zášť je náročná pro tělo, psychiku i vzhled. Dermatologové varují, že stres může vyvolat celou řadu kožních problémů, včetně akné, vyrážek a ekzémů. O tom, že také hraje do karet předčasnému stárnutí, tvorbě vrásek, kruhům pod očima, a dalším nežádoucím kosmetickým strašákům, raději ani nemluvit.

Delší a spokojenější život? Prý také!

Na závěr pro vás máme největší motivační důvod, proč se naučit ovládat svůj hněv. Jistá dlouholetá americká studie zahrnující několik stovek dvojic prokázala, že ti, kteří se stresují méně, se dožívají delšího věku. Samozřejmě oproti těm, kteří se permanentně nacházejí ve frustrovaném psychickém stavu. Takže potvrzeno – snažte se být za všech okolností v pohodě a budete žít déle!





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat