Prostreno.cz

Každodenní stres opravdu vede k večernímu přejídání

Menší porce, kratší pauza mezi jídly, žádný stres. Tak tohle je alfou a omegou většiny stravovacích principů. Jak právě psychické vypětí s tím vším souvisí? To, jak se máte přes den, ovlivňuje vaše chutě v noci!

Mezinárodní věstník obezity zásadně odsuzuje vynechávání jídel, zejména snídaní. První ranní jídlo je tedy něco jako startovní čarou zdravého životního stylu. Jenže co je to platné, když v práci trpíte jako zvíře a hladina stresového hormonu kortizolu dosahuje alarmujících hodnot?

Stejný věstník totiž naznačuje, že stres se na večerním přejídání podílí možná víc, než jen nějaká absence svačiny či poloviční oběd. Stres prý způsobuje změny v přítomnosti tak zvaného hladového hormonu – ghrelinu.

Jak předcházet problémům?

Ghrelin je uvolňován v žaludku tehdy, když je několik hodin prázdný. Uvádí se, že se obvykle jedná o tři až čtyři hodiny hladovění, proto by pauzy mezi jídly neměly být delší než tři hodiny. Jakmile už ale hlad máte, často saháte po tom prvním, co máte po ruce. Sladké nápoje, koblihy, rychlé občerstvení?

Ghrelin doslova podkopává stravovací morálku a výrazně ovlivňuje to, jak uvažujete. „No co, když má hlad, tak se prostě musím najíst, ne? Od zítřka zase budu žít zdravě!“ Tak jistě. Až ghrelin opadne, dostaví se výčitky. Jenže to už je pozdě.

Místo sladkostí zelenina

Na dodržování časového harmonogramu si dáváte pozor? Jídlo „krabičkujete“ a nosíte všude s sebou? Pokud stejně čelíte večernímu přejídání, na vině je pravděpodobně i ten zmíněný stres.

Studie totiž ukazují, že ačkoli jste v jídle ukáznění, mohou denní povinnosti, uzávěrky v práci, bezesné noci a psychické vypětí způsobit to samé, co vynechání jídel. Ghrelin ve večerních hodinách ukáže svoji sílu a vy jste hladovější, mlsnější a morálně otupělejší. Zkrátka a dobře, po návratu ze stresující práce si před vámi nemůže být jistá ani lednička, ani spižírna. Abyste něčemu takovému zabránili, dodržujte některé z těchto tipů.

Snídani mějte do 90 minut od probouzení

Ujistěte se, že tato snídaně obsahuje směs uhlohydrátů, bílkovin a tuku. To zajistí plnost a spokojenost vašeho žaludku. Ona časová hranice do 90 minut od probuzení kontroluje hladinu ghrelinu, proto ji nepodceňujte. Kromě toho vaše snídaně určí, jak budete jíst v průběhu celého dne.

Nevynechávejte jídlo

Mnozí vstávají v pět ráno a chodí domů v jedenáct večer. Mozky pracují déle, výkonněji a pod tlakem. Vynakládáme více energie, což je důvod, proč potřebujeme i více paliva. Proto si pamatujte, že musíte jíst každé tři až čtyři hodiny. Jinak ghrelin neovládnete!

Mějte dýchací přestávky

Stres se dá ovlivnit hlubokým dýcháním. Kdy jste se naposledy soustředili na procítěný, dlouhý a pomalý dech? Hluboké dýchání dává dostatek času a prostoru k tomu, abyste mohli snížit hladinu stresových hormonů. Okysličí váš mozek a tkáně a pomůže vám zaměřit se na sebe a své cíle. Naordinujte si „dýchací přestávky“ přes celý den.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat