Prostreno.cz

Nespavost nemusíte zahánět jen léky. Vyzrajte na ni chytře a přírodně

Nespavost v dnešní době trápí nejednoho z nás a čas od času po zázračné pilulce sáhne každý. Spánek je velmi důležitý stav těla, během spánku probíhá v našem organismu spousta důležitých procesů, které se odrazí nejen v dalším dni, ale i na celkovém zdravotním stavu. Pokud už nechcete zahánět nespavost léky, máme pro vás několik přírodních řešení.

Kvalitní spánek závisí i na našem životním stylu, a pokud chcete trvalou změnu, tak tady byste měli začít. Spánek narušuje nedostatek pohybu, tučná jídla, pozdní večeře i nadmíra stresu. Rozhodně je na čase naučit se odpočívat a vyhranit si čas jen pro sebe.

Pokud chcete, aby se vrátily vaše spací návyky a vy si nerušeně schrupli 7 až 8 hodin, máme pro vás hned několik pomocníků z přírody. Nezapomínejte, že množství spánku, které potřebujete, závisí na vašem věku, stejně jako na určitých zdravotních podmínkách. Dospělí jedinci by měli spát 7 až 9 hodin a těhotné ženy si mohou dopřát i šlofíka po obědě, ale jak na to…

Poznejte tyto přírodní prostředky a užívejte si ničím nerušený spánek.

Hormon spánku melatonin

Jeden z nejdůležitějších hormonů v našem těle je právě spánkový hormon jménem melatonin. Hladina melatoninu se v noci pozvolna zvyšuje a má nás ukolébat do klidného spánku. Jeho nedostatek může být způsoben hormonální nerovnováhou a vaše tělo ne a ne usnout. Melatonin zakoupíte běžně v lékárnách jako doplněk stravy a postupně vrátíte svému tělu rovnováhu.

Nepodceňujte hořčík

Napadlo by vás, že se spánkem souvisí také hladina hořčíku? Je tomu skutečně tak, hořčík působí proti účinkům kortizolu, což je stresový hormon spojený s příznaky nespavosti. Při konzumaci potravin bohatých na hořčík před spaním vám pomůže zklidnit mysl a klidnému spánku už nebude nic bránit.

Bez vápníku to nepůjde

Vápník je sice v první řadě spojován s posílením kostí, ale i ve spánkovém rituálu hraje první housle. Vápník hraje důležitou roli ve funkci tryptofanu v mozku, což přispívá ke zvýšení hladiny melatoninu a ten je pro spánek, jak již bylo řečeno, nepostradatelný.

Kozlík lékařský

Už naše babičky znaly sílu bylin a na nespavost jich znaly hned několik. Jednou z nich je i kozlík lékařský přezdíván také jako valeriána. Tento legendární bylinný prostředek přispívá ke snížení hladiny stresových hormonů tím, že zvýší produkci a uvolnění GABA (kyselina gama-aminomáselná), tím vám usnadní dosáhnout hlubokého spánku.

Třezalka tečkovaná

Další oblíbenou bylinkou na nespavost je třezalka tečkovaná, má zklidňující a relaxační schopnosti. Navíc zvyšuje hladinu serotoninu, což je hormon, který umožňuje tělu relaxovat.

Esenciální oleje pro klidný spánek

V poslední řadě musíme také zmínit celou škálu esenciálních olejů, aromaterapie slouží již po staletí také ke zklidnění těla a mysli, stačí si vybrat jen ty správné bylinky. Oleje můžete nakapat do aromalampy nebo použít takzvané difuzéry, které budou aroma uvolňovat po celou noc, dokonce i několik dní.

Esenciálních olejů na nespavost je opravdu celá řada a neváhejte se poptat ve specializovaném obchodě. Zde uvádíme jen pár příkladů. Při fyzické únavě a napětí svalů sáhněte po levanduli, heřmánku či jalovci. Další častou příčinnou nespavosti je úzkost, kterou zaženete levandulí, jasmínem, ylang-ylang nebo růží. Na depresi platí opět levandule a také jasmín, meduňka, pačuli a santalové dřevo. Při hormonální nerovnováze sáhněte po šalvěji, jasmínu, růži nebo ylang ylang. Pokud vás trápí noční pocení, vyzkoušejte šalvěj, fenykl, pelargonii a meduňku či heřmánek.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat