Prostreno.cz

Připravte si poctivý boršč

Boršč je tradiční polévka s kořeny hluboko zapuštěnými v ukrajinské a východoevropské kuchyni. Tato lahodná a sytá polévka se v průběhu staletí stala oblíbenou v mnoha zemích díky své chutné kombinaci surovin a schopnosti zasytit i větší počet strávníků. Připravte si pravý domácí boršč podle tradičního receptu a poznejte jeho bohatou historii.

Historie boršče

Boršč má svou historii v zemích východní Evropy, především na Ukrajině a v Rusku. První zmínky o této polévce pocházejí již z 9. až 10. století. Název "boršč" je pravděpodobně odvozen od slova "borschivník", což je druh rostliny používaný původně k ochucení polévky. Stejně jako mnoho jiných tradičních pokrmů i boršč se vyvíjel, a tak dnes existuje mnoho jeho variant, lišících se podle regionu a dostupných surovin.

Originál jen jeden

Příprava boršče není složitá, ale vyžaduje čas a pečlivost. Klíčem k pravému boršči je harmonická kombinace surovin, kde základem jsou červená řepa a zelí.

Ingredience

- 500 g hovězího masa (nejlépe na kosti)
- 3 střední červené řepy 
- 1 menší hlávka zelí
- 3 brambory
- 2 mrkve
- 1 velká cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce octa
- 2 bobkové listy
- Sůl, pepř podle chuti
- Svazek petrželky a kopru na ozdobu
- Zakysaná smetana na servírování

Postup

1. Příprava vývaru: Do velkého hrnce vložte hovězí maso, přidejte vodu a trochu soli. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Pomalu vařte, dokud není maso měkké (asi 1,5 až 2 hodiny). Pravidelně odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu.

2. Příprava zeleniny: Zatímco se maso vaří, oloupejte a nastrouhejte červenou řepu. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a restujte řepu, než změkne. Přidejte rajčatový protlak, ocet a vařte dalších 10 minut.

3. Dodání chuti: Oloupejte a nakrájejte brambory a mrkev na kostky. Cibuli nakrájejte najemno. Do vývaru přidejte nakrájené brambory, mrkev a cibuli. Vařte, dokud nejsou brambory měkké, asi 20 minut.

4. Dokončení polévky: Nakrájejte zelí na tenké proužky a přidejte do polévky společně s orestovanou řepou. Přidejte bobkový list, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vařte další 15 minut, aby se chutě propojily.

5. Servírování: Podávejte horký boršč ozdobený nasekanou petrželkou a koprem. Na vrch každé porce přidejte lžíci zakysané smetany.

Boršč je jídlo, které nejen zahřeje tělo, ale i okouzlí chuťové pohárky svými výraznými a bohatými chutěmi. Vyzkoušejte tento tradiční recept a vychutnejte si kousek historie ve vlastní kuchyni.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bor%C5%A1%C4%8D, názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba