Prostreno.cz

Domácí léky na vyrážky. Pomůže i slupka od banánu

Se stoupajícími teplotami se mnozí lidé začínají potýkat s vyrážkami, ať už z horka, nebo vinou alergie. Patříte k nim a mastiček už máte plné zuby? Použijte domácí zdroje!

Internetová encyklopedie praví, že vyrážka, odborně exanthém, je výsev kožních projevů, jenž může být příznakem kožních, infekčních nebo i jiných chorob. Vyrážka vzniká také často jako alergická reakce – po požití potraviny obsahující alergen či například po kontaktu pokožky s alergenem (zvířecí srst, rostliny a tak dále). Víte, co v takové situaci máte dělat?

Alkohol

Kde kdo tvrdí, že panáček pálenky po ránu předchází různým nemocem. Ať už to pravda je či není, alkohol se dá použít i v případě, že se potýkáte s vyrážkami. Postižené místo důkladně umyjte a nechte proschnout. Následně na něj naneste alkohol. Klidně použijte vodku či gin. V podstatě vše, co obsahuje líh, se počítá. Nic takového nemáte po ruce? Sáhněte po klasice – starém a dobrém antibakteriálním octě. Po nanesení „tekutého obvazu“ použijte gázu (pokryjte celou zasaženou oblast) a vyčkejte, až alkohol začne plnit svůj úkol.

Černá káva

Ošetřete postiženou oblast černou kávou (pochopitelně bez mléka a cukru). Černé zlato má mírné protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají uklidnit podrážděnost a svědění. Jen se ujistěte, že se vaše černá káva nejdříve zchladí na pokojovou teplotu!

Ovesné vločky nebo pasta z brambor

Rozemelte ovesné vločky „na mouku“ a přidejte několik kapek vody tak, aby se vytvořila pasta. Aplikujte na vyrážku a nechte pár minut působit. Poté opláchněte vodou. Kúru opakujte do zlepšení stavu. Můžete také oloupat malý kousek bramboru, rozmixovat ho v mixéru a přidat ke zmíněným ovesným vločkám. I tato směs uklidní svědivou a podrážděnou pokožku.

Slupka od banánu

V případě, že všechny výše uvedené domácí prostředky nejsou k dispozici, uchopte banán a oloupejte ho. Jediné, co musíte udělat, je jemně pomazat vnitřkem slupky postižené oblasti. Zatímco budete čekat na úlevu, dopřejte si i banán jako takový. Povzbudíte své tělo a dodáte mu energii.

Ať zvolíte jakýkoli uvedený způsob, vždy důkladně umyjte postiženou oblast. Čím rychleji to uděláte, tím rychleji přijde kýžená úleva.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat