Prostreno.cz

Esenciální oleje, které si poradí s každým zápachem těla

Co platí na „pokažený“ dech? Jednoznačně máta, hřebíček nebo eukalyptus. Je dobré mít po ruce ale i levanduli, tea tree oil, oregano či rozmarýn. S tímto voňavým arzenálem budete vonět od hlavy až k patě!

Nevábná „vůně“ z podpaží, nepříjemný dech či zápach linoucí se od nohou? Za těmito nočními můrami stoji jediné – bakterie, které se množí doslova nekontrolovatelně. O to horší je svádět s nimi boj! Jde to vůbec, když čelíte tak početné převaze? No samozřejmě, stačí jen zvolit ty správné zbraně. Co se jeví jako vhodné řešení a čemu se raději vyhnout?

Spása z drogerie jako danajský dar?

Na problémy týkající se tělesného zápachu existuje celá řada prostředků. Na pultech obchodů se nabízejí ústní vody, deodoranty, antiperspiranty i speciální pudry na nohy, jež kromě vlhkosti pohlcují i nevábné aroma. Jsou tyto výrobky ale vážně tak neškodné, jak se tváří? To je bohužel sporné. Poslední dobou se totiž stále častěji objevují tvrzení o škodlivosti obsažených chemikálií, které mají údajně způsobovat hormonální nerovnováhu, kožní obtíže nebo zvýšené riziko rakoviny.

Pokud vás tato informace nenechává chladnými, jistě přemýšlíte o voňavém plánu B, co nepředstavuje žádná zdravotní rizika. Pravdou je, že jedna alternativa si přímo žádá o vaši pozornost – esenciální oleje! Které vám vytrhnou pomyslný trn z paty?

Podpaží jako ze škatulky

Chcete-li být svěží po celý den, můžete pár kapek vámi zvoleného oleje smíchat s destilovanou, popřípadě alespoň dvakrát převařenou vodou. Tekutinu pak přelijte do nějakého šikovného rozprašovače, čímž si hodně usnadníte aplikaci – tu proveďte bezprostředně po sprchování. Ideální k těmto účelům je esenciální olej tea tree se silnými antibakteriálními vlastnostmi. Vsadit můžete i na rozmarýn nebo šalvěj, která reguluje činnost potních žláz.

Nohy, ke kterým je radost přivonět

Stejně jak bylo popsáno výše, i v tomto případě lze použít stejný postup. Další možností je pak promíchání esenciálního pomocníka s jiným nosným olejem (olivovým, mandlovým, kokosovým), čímž vznikne ošetřující „mazadlo“. Využít můžete schopnosti zmiňovaného tea tree oleje, ovšem nezklame vás ani skořice, levandule či oregano.

Dech přímo k zulíbání

Domácí ústní zlepšovák jako kloktadlo? A proč vlastně ne? Vždyť jde o pár kapek oleje přidaných do sklenice vlažné vody! Výborně se hodí třeba antibakteriální a antiseptická máta, svěží eukalyptus, příjemně vonící a léčivý hřebíček či myrha, která je účinná proti celé řadě potíží spojených s dutinou ústní. Stačí si jen vybrat…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat