Prostreno.cz

Nepodlehněte poruchám nálad. Jezte tyhle potraviny

Už jste se někdy zamysleli nad tím, že jídlo, které jíte, má něco společného s vaší aktuální náladou? Nejste-li na tom zrovna nejlépe, změňte jídelníček!

Vitaminy a minerály mohou mít velký vliv na depresi, úzkost a další emocionální stavy. „Zdraví mozku a duševní zdraví závisí na určitých klíčových živinách, jako jsou tuky, vitamin B12 a omega-3 mastné kyseliny,“ říká klinický psychiatr Drew Ramsey z newyorské Kolumbijské univerzity.

V překladu to znamená, že mastná, těžká strava zvyšuje riziko klinické deprese až o 50 procent. „Nutriční faktory se vzájemně propojují s lidským poznáním, chováním a emocemi. Získání klíčových živin však může zabránit rozvoji poruch nálad,“ podotýká zmíněný odborník. Takže, co jíst, abyste byli usměvaví, veselí a dobře naladění?

Zinek

Tento důležitý minerál pomáhá imunitnímu systému bojovat proti virům a bakteriím. Zinek se používá při léčbě poruch nálad, konkrétně depresi a úzkosti. Doporučený denní příjem je 9 mg pro ženy a 11 mg pro muže, přičemž mezi dobré zdroje zinku patří ústřice, červené maso, drůbež nebo fazole.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 jsou důležité pro imunitní systém, endokrinní systém, plíce, srdce a krevní cévy. Navíc jsou spojeny se zlepšováním nálady a funkcemi mozku. Tělo samo o sobě nemůže omega-3 vyrábět, takže je nutné získat je z tuňáka, lososa, lněných semínek, chia semínek či řepkového oleje.

Vitamin D

Nedostatek vitaminu D vede k poruchám změn nálad. To nedovolte! Tělo vyrábí vitamin D, když je vystaveno slunečnímu záření, nicméně dá se také získat z potravin, jako jsou mastné ryby a mléčné výrobky. Doporučená denní dávka se mění podle věku. Kojenci a děti potřebují 400 IU, dospělí 600 IU.

Vitamin B

Studie v časopise Journal of Clinical Psychiatry uvádí, že deprese, demence a mentální postižení jsou často spojovány s deficitem vitaminu B12 (kobalaminu) a kyseliny listové, a to zejména u starších osob. Vitamin B12 se nachází v mnoha potravinách, včetně hovězí jater, ryb, drůbeži, vejcích a mléčných výrobcích.

Kyselina listová

Podle článku, který uveřejnil časopis Journal of Psychiatry, i kyselina listová (folát) hraje velkou roli v rozvoji poruch nálady. Autoři poukazují na zjištění, že pacienti trpící depresí mají hladinu folátu v krvi v průměru o 25 procent nižší, než tomu je u zdravých jedinců. „Depresivní příznaky jsou nejčastějším neuropsychiatrickým projevem nedostatku folátu,“ uvádějí výzkumníci. Tak to ne! Sáhněte po chřestu, růžičkové kapustě, tmavé listové zelenině nebo pomerančích.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat