Prostreno.cz

Jak poznat psychopata. Upřednostňuje černou kávu

Navzdory tomu, že káva patří k celosvětově velmi oblíbeným nápojům, má i své temné stránky. Dáváte přednost šálku s mlékem a cukrem, nebo milujete pouze kávu černou? Podle toho se totiž pozná, jestli máte psychopatické a sadistické tendence!

Jste na rande a váš protějšek si objedná černou kávu. Vy své oblíbené latté. Co je lepší? Nová studie z univerzity v rakouském Innsbrucku doslova šokuje. Podle tamních vědců lidé, kteří upřednostňují černou kávu, často mají psychopatické nebo sadistické tendence.

Pozor na hořkou chuť!?

Studie, publikovaná v časopise Appetite, zkoumala více než 1 000 dospělých, kteří se svěřili se svými chuťovými preferencemi. Vědci pak porovnávali jejich odpovědi s různými testy osobnosti, které měly odhalit, zda dotyční trpí narcismem, psychopatií, sadismem či agresí

Vědci následně na to odhalili souvislost mezi preferencí černé kávy a psychopatickým rysem osobnosti. Podle nich také ti, kdo si užívají kávu s mlékem, sladí si ji cukrem či různými sirupy, jsou příjemní, sympatičtí, laskaví a ochotnější. Hořká chuť naopak signalizuje nějaký problém. Dokonce prý lidé se sklony k sadismu upřednostňují ředkvičky! Vědci zároveň tvrdí, že čím víc hořkých potravin, tím horší psychopatické tendence, které se časem mohou zhoršovat. No, to zrovna není dobrá zpráva.

Hlavně ne cukr!

Na druhou stranu, sami výzkumníci trochu uklidňují slovy, že „hořká“ káva je velmi subjektivní termín, který mohl omezit jejich trochu bizarní bádání. Zároveň je také nutné poznamenat, že chuťové preference jsou intenzivně ovlivňovány kulturou a osobními zkušenostmi, navíc se mohou během života měnit.

Ať už je pravda jakákoli, černá káva může pozitivně ovlivnit lidské zdraví, zatímco cukr evidentně ne. Lidé, kteří si svůj šálek vychutnávají bez přídavku bílého zla, snižují denní příjem kalorií, zlepšují svoji paměť, posilují koncentraci, působí na výkonnost i pozornost a prý také ochraňují svá játra.

Pravidelné pití kávy, což jsou dva až tři šálky denně, také může podle některých studií snižovat pravděpodobnost výskytu některých nemocí, jako je cukrovka nebo Parkinsonova choroba. Opět tedy platí, že každá mince má dvě strany. A jak kávu pijete právě vy?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat