Prostreno.cz

Každodenní konzumace jablka prospívá tělu od hlavy až k patě

Jablko je sladké, šťavnaté a chuťově příjemné. Je to ale všechno? Kdepak. Také platí za prevenci Parkinsonovy choroby i rakoviny, snižuje riziko diabetu a prospívá zubům. Už jste si na něm od rána pochutnali?

Že kdo jí jedno jablko denně, ten nepotřebuje doktora? Na tomto známém úsloví vážně něco je. Šťavnaté ovoce je doslova napěchováno celou řadou cenných živin, proto vám jeho pravidelná konzumace prospěje od hlavy až k patě. Jaké zdravotní výhody se skrývají pod slupkou? Možná jich je víc, než jste si kdy mysleli…

Zdravé zuby? No jistě

Tak samozřejmě, jablko zubní kartáček rozhodně nahradit nemůže. Nicméně odborníci se domnívají, že jeho jedení, kousání a žvýkání stimuluje tvorbu slin v ústech, čímž se zabraňuje množení bakterií. A všichni víme, že právě tito „černí nájemníci“ stojí za vznikem zubních kazů a dalších patálií, včetně špatného dechu.

Prevence Parkinsonovy choroby

Závěry četných vědeckých studií prokázaly, že lidé, kteří jedí dostatečné množství potravin s vysokým obsahem vlákniny (a to jablka bezpochyby jsou), vykazují nižší pravděpodobnost vývoje Parkinsonovy choroby. Toto neurodegenerativní onemocnění přímo souvisí s úbytkem nervových buněk v mozku, což vede k postupné ztrátě kontroly nad pohyby. Chcete se bránit? Pak víte, na čem si pochutnávat častěji…

Ochrana před rakovinou, té není nikdy dost

Američtí vědci z newyorské Cornellovy univerzity prostřednictvím svého průzkumu zjistili zajímavá fakta. Výzkumníci po prozkoumání obsažených složek jablka tvrdí, že toto ovoce obsahuje kromě vitaminů a minerálů také několik sloučenin s antirakovinovým účinkem. Zázračné sloučeniny prý poskytují prevenci před tímto obávaným onemocněním o celých 30 %, zejména pak před rakovinou jater, tlustého střeva a prsu.

Menší šance na cukrovku?

Ženy, které si s chutí dají jedno jablko denně, mají snížené riziko diabetu o 28 %. Tak nějak by se dal citovat závěr britské studie. Odborníci si to vysvětlují velkým množstvím vlákniny, tedy látky potlačující krevní cukry. A jen pro upřesnění – rozpustná vláknina také reguluje hladinu škodlivého cholesterolu. O důvod víc, proč si kulatou šťavnatou sladkost dopřávat pravidelně!

Zdroj: www.eatthis.com, www.goodhousekeeping.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat