Prostreno.cz

Pádné důvody, proč si odpoledne na chvilku zdřímnout

Že kvalitní noční odpočinek je ve všech směrech prospěšný, to víme všichni. Jenže pozor – ani ten odpolední, byť chvilkový, nezůstává nijak pozadu! Vždyť díky němu omládnete, zbavíte se stresu a ještě podpoříte hubnutí.

Potřebujete záminku k tomu, abyste se odpoledne mohli natáhnout a zavřít oči? Odborníci vám jich dají hned několik. Domnívají se totiž, že „šlofík“ po obědě, který trvá mezi 20 a 90 minutami, zlepšuje duševní výkon, navozuje dobrou náladu a snižuje pravděpodobnost nadváhy. To ale pořád není všechno!

Restart, co má grády

„Studie ukazují, že po krátkém odpoledním spánku se budete cítit mnohem lépe – a téměř okamžitě po probuzení. Já osobně ho vřele doporučuji, neboť vám může změnit život k lepšímu,“ přiznává americká spánková specialistka a psycholožka Sara Mednick působící na Kalifornské univerzitě v San Diegu, která na toto téma dokonce napsala úspěšnou knihu. Podle této expertky dokáže „klimbání“ velké věci. A to nejen s vaší myslí, ale i krásou! Proč tuto „ozdravnou kúru“ provádět dennodenně?

Elixír mládí i duševní nakopávač v jednom

„Jsem přesvědčená o tom, že hodinové zdřímnutí, pokud se uskuteční maximálně do čtyř hodin odpoledne, zvyšuje bdělost o 100 %. Také stimuluje produktivitu a přispívá k regeneraci kožních buněk, takže omlazuje vzhled. Rovněž pozitivně ovlivňuje metabolismus a reguluje hladinu hormonů způsobujících hlad. Dále snižuje riziko srdečních záchvatů, mrtvice, nepravidelného srdečního tepu, vysokého krevního tlaku a dalších kardiovaskulárních obtíží,“ vyjmenovává blahodárné benefity „šlofíku“ výše zmíněná lékařka. Jste příjemně překvapení? Věřte, že odměn z prostého ležení vás čeká ještě více.

Fígl, jak se zbavit stresu? Že váháte

Spánková specialistka je toho názoru, že chvilkové „schrupnutí“ blokuje destruktivní chemické látky, které zhoršují zvládání stresu. Takže ano, jde tedy skutečně o efektivní uklidňující metodu k usnadnění psychicky náročných situací. Tato příjemná „činnost“ zároveň tlumí migrény i bolesti hlavy, příznivě působí na sexuální libido, zvyšuje produkci neurotransmiteru serotoninu, jež má pod palcem pocity radosti a štěstí, a navíc zlepšuje soustředění a kreativitu. Už máte ustláno? Možná vás napadla jedna věc…

Nespavost v noci? Ta nehrozí

Pokud máte obavy o to, že když odpoledne „hodíte záda“, naruší vám to noční spánek, prý se bát rozhodně nemusíte. Sara Mednick tvrdí, že zdřímnutí kolem druhé hodiny odpoledne nemá naprosto žádné následky, ba naopak. Uvolníte tak svůj mozek, který bude večer lépe nakloněn bezproblémovému usínání. Tak teď už jen zbývá zavřít oči a oddat se sladkému nicnedělání… Alespoň na pár minut!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat