Prostreno.cz

Důležitý vitamin D. Jen slunění vám k jeho doplnění nestačí

Že se vitamin D čerpá ze slunce, to je bezpochyby pravda. Víte ale, že přirozené stárnutí tento proces značně zpomaluje a zhoršuje? Proto byste se čistě pro jistotu měli spolehnout i na potravinové zdroje. Tedy hlavně v případě, že chcete žít dlouho!

Věnujete „déčku“ takovou pozornost, jakou si zaslouží? Sáhněte si do svědomí a pořádně se nad tím zamyslete. Je to pro vaše dobro! Tento vitamin pomáhá regulovat množství vápníku a fosforu v těle, čímž se snaží zachovávat ve formě vaše kosti, svaly a zuby – to se všeobecně ví. O poznání méně se už ale hovoří o tom, že také ovlivňuje délku života i psychické rozpoložení. Co byste o „slunečním vitaminu“ rozhodně měli vědět?

Hlavní zdroj s velkým "ale"

„Déčko“ lze pohodlně čerpat z neomezeného zdroje – slunečních paprsků. Odborníci se domnívají, že už po deseti minutách hřejivého působení dochází k jeho samovolné a přirozené výrobě. Znamená to tedy, že stačí chvilkový pobyt venku a o denní příjem máte postaráno? Takhle jednoduché to zase není, proto byste se jen na slunce neměli příliš spoléhat. Kde je problém?

Stárnutí jako nepřítel produkce

Američtí lékaři působící na UC San Diego School of Medicine, připouštějí, že používání opalovacích krémů je sice nutnost, ale tento druh ochrany výrobu „déčka“ blokuje až z 90 %. Vzít v potaz se prý musí i fakt, že jak člověk stárne, proces vytváření se s každým rokem přirozeně zhoršuje a zpomaluje. A to je také důvod, proč většina lidí trpí naprostým nedostatkem vitaminu D. Tedy alespoň podle zmíněných výzkumníků, kteří se netají jistým šokujícím názorem.

Kdo chce žít déle, ten musí být zodpovědný

Jejich studie provedená v roce 2014 a na již jmenované univerzitě, naznačuje, že lidé, kteří mají v organismu dlouhodobě nouzi o „déčko“, mají vyšší pravděpodobnost vážných depresí a pozor – také předčasného úmrtí. Samozřejmě v porovnání s těmi, kteří si příjem této látky důsledně hlídají. Nabízí se tedy otázka – můžete si být jistí, že jste v tomhle ohledu v pohodě? Možná není od věci připomenout si potravinové zdroje životně důležitého vitaminu, jež vám podle všechno zaručí klidný důchod.

Zásobárna k nakousnutí

Vitamin D naleznete v lososu, tuňáku, sardinkách, červeném a vepřovém mase, vejcích, droždí, žampionech a v hovězích játrech. Do stravy za účelem zvýšené „D“ hladinky se vyplatí zahrnout i mandle, obiloviny, tofu a ovesné vločky. Nezapomínejte ani na mléko a výrobky z něj tvořené.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat