Prostreno.cz

Potraviny pro váš unavený mozek. Dopřejte mu povolený doping

S prvními slunečními paprsky přichází i jarní únava. Na každého nástup jara působí jinak. Zatímco někteří se cítí být plni energie, někteří z nás by nejraději nevylezli z postele a nejsou schopni se soustředit na pracovní povinnosti. Pokud je zrovna tohle váš případ, máme pro vás hned několik tipů na přírodní doping pro váš mozek, abyste i s jarní únavou zvládali své pracovní povinnosti.

Mozek je orgán vskutku složitý a probíhá v něm nespočet procesů. Také mu vděčíme za schopnost koncentrace i nové nápady. I mozek potřebuje dobíjet své baterky, dopřejte mu tyto potraviny a uvidíte, jak se budete cítit i vy mnohem lépe.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy už jen svým vzhledem připomínají lidský mozek a to není to jen náhoda. Ořechy jsou plné omega-3 mastných kyselin, jako je například kyselina alfa-linolenová, která se kromě vlašských ořechů ve velkém vyskytuje i ve lněných semínkách. Pravidelná konzumace ořechů preventivně působí proti riziku aterosklerózy, která se může projevit zhoršením mozkových funkcí. Vynikající vliv mají i na rozvoj dětského mozku, pozitivně ovlivňují lidskou psychiku jako takovou.

Čokoláda

Kvalitní hořká čokoláda je velmi bohatá na antioxidanty a flavonoidy. Flavonoidy zlepšují prokrvování mozku, čímž ho udržují stále ve skvělé kondici. Až budete pociťovat únavu, stačí pár kostiček kvalitní čokolády a budete se zase cítit lépe, je to rozhodně skvělá první pomoc do kabelky.

Káva

Patříte mezi milovníky kávy, dalším známým stimulantem je bez pochyby káva. Káva nejen stimuluje mozek a tím přináší vlnu energie, působí také jako antioxidant a tím udržuje mozek v celkové kondici. Podle některých studií dokonce pravidelné pití kávy u žen snižuje riziko depresí.

Olivový olej

Mírné dávce olivového oleje se nevyhýbejte ani při dietě, olivový olej je zdrojem mono nenasycených mastných kyselin, takzvaných omega-9 mastných kyselin, které dokáží zpomalit stárnutí mozku. Dokonce o šest až sedm let! Opět to platí o kvalitním olivovém oleji lisovaném za studena, který použijete například k dochucení salátu či orestování zeleniny.

Tučné ryby

Dalším zdrojem cenných omega-3 mastných kyselin jsou i ​​tučné ryby jako sardinky, losos nebo makrela. Specifické typy omega-3 mastných kyselin obsažené v těchto rybách snižují riziko demence a zlepšují koncentraci a paměť.

Žloutky

Vaječný žloutek obsahuje látku s názvem cholin, která je klíčová pro přenos vjemů mezi nervovými buňkami. Nedostatek tohoto přenašeče souvisí se vznikem Alzheimerovy choroby či se ztrátou krátkodobé i dlouhodobé paměti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat