Prostreno.cz

Ananas či papája mohou způsobit potrat. Pozor si dejte hlavně v prvním trimestru

Každou nastávající maminku zajímá, co může a naopak nemůže jíst. Proč se hlavně v prvním trimestru vyhnout ananasu? Dejte si na něj pozor! A ani zelený čaj není tak docela bez viny!

Těhotenství může být pro ženy těžké. Vzrušení nad nenarozeným dítětem, ale také všechny negativní příznaky těhotenství a „splašené“ hormony. To vše ovlivňuje chutě i nálady nastávajících maminek. Obecně platí, že co se týče výživy, tak je nejdůležitější hlavně první trimestr, tedy doba riziková na potraty. Které jídlo může ovlivnit plod a v těhotenství se nedoporučuje? I vy se radši vyhněte níže jmenovanému!

Ananas

Ananas a ananasový džus se považuje za zdravé ovoce a je často konzumován ženami, které jsou na konci těhotenství. Mnohé totiž spoléhají na jeho schopnost vyvolat kontrakce (díky přítomnosti bromelinu). To se hodí zvlášť těm, kdo přenášejí, nicméně v prvním trimestru je konzumace ananasu nevhodná.

Papája

I další jídlo, které je často považováno za skvělé, může způsobit potrat. Papája, a zejména ta zelená, může v prvních 12 týdnech těhotenství způsobit problémy. Považuje se za nesmírně nebezpečnou pro těhotné ženy, neboť obsahuje enzymy, o kterých je známo, že vedou ke kontrakcím a předčasným potratům.

Játra

Každý typ jater, ať už je to z ryb, vepřového či hovězího masa, nebo dokonce i kuřete, by neměl být během těhotenství konzumován. Potraviny, které obsahují játra, jak je klobása či paštika, také nejsou vhodné. Vitamin A a jeho přítomnost v játrech brání rozvoji plodu a taktéž může vést k potratu. (Příliš mnoho vitaminu A v těle také způsobuje poškození plodu.)

Syrové ryby

Pokud jste si před otěhotněním oblíbili sushi, radost mít nebudete. Několik různých druhů ryb, jako jsou vařené měkké mořské ryby, mastné ryby, nebo většina bílých ryb, může být pro plod přínosem, nicméně třeba takový mečoun obsahuje příliš mnoho rtuti. A ten je nebezpečný pro vývoj mozku. A kde je jistota, že se rtuť nenachází ani v jiných druzích ryb?

Zelený čaj

Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů. Obsahuje však 200 mg kofeinu, který může nenarozené dítě poškodit a v budoucnu ovlivnit kvalitu mateřského mléka. Pokud kofein skutečně potřebujete, požádejte svého lékaře o bezpečné dávkování. Důležitou součástí zdravé výživy během těhotenství je konzumace vitaminů a živin. To asi není nutné připomínat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat