Prostreno.cz

Dělá se vám boule. Co můžete udělat pro zmírnění bolesti

Pěkně jste si natloukli? Spolkněte nadávky a radši utíkejte do kuchyně, kde se vám výrazně uleví. Tedy zejména v případě, že se svěříte „do rukou“ ledu, petržele a vaječného bílku. Tyhle léčebné prostředky vás nezklamou!

Když se člověk praští do hlavy, zpravidla se mu vytvoří boule. Že se vám to stalo už asi tisíckrát, přičemž jste útvar hrající všemi barvami museli „nosit“ pěkných pár dní? Komu také ne… Proč ale taková boule vzniká a jakou první pomoc si doma poskytnout?

Co se děje pod povrchem?

Celá nevzhledná patálie má vlastně jednoduché vysvětlení. Náraz poškodí krevní a mízní kapiláry pod pokožkou hlavy, ze kterých začne vytékat buď přímo krev, nebo jen světlá krevní plazma. Jelikož je kůže neporušená, tyto tekutiny se začínají srážet pod místem úderu, čímž se vytvoří nerozpustná a postupně tvrdnoucí vazivová hmota, nechvalně známá jako boule. Co když toto „zranění“ bolí jako čert? Pak se porozhlédněte v kuchyni, kde je skryto několik možností přinášejících úlevu. Například?

Led, ten je sázkou na jistotu

Nikdy nezapomínejte na to, že je třeba celou „naraženou“ oblast poctivě ledovat. Chlad pomůže zúžit narušené krevní vlásečnice, což zabrání dalšímu úniku a hromadění krve. Výsledkem pak bude menší bolestivost a také velikost nechtěné „hrudky“ na čele. Jen musíte do mrazáku utíkat bezprostředně po nárazu a zbytečně nelelkovat.

Petržel? Tak na ni můžete vsadit

Možná se vám toto řešení jeví jako holá šílenost, ale věřte, že ošetření petrželí patří mezi nejstarší a hodně využívané babské rady. Když listy aromatické bylinky rozmělníte do konzistence pasty, získáte efektivní léčivý obklad, který zafunguje proti zánětům, zmírní bolest a zároveň urychlí hojení.

Vaječný bílek jako součást domácí lékárničky

Když už jsme naťukli ty babské rady, nelze nezmínit bílkový zlepšovák. Jednoduše uvařte vajíčko a bílkem si natřete postiženou oblast s tím, že „medikament“ necháte působit čtvrt hodiny. Uvidíte sami, že boule bude výrazně menší, neboť přírodní „náplast“ podpoří a stimuluje krevní oběh.

Citrusové plody zkrátí dobu léčby

Jakmile jste provedli první pomoc, je třeba myslet na rekonvalescenci. Vřele se doporučuje navýšit příjem citrusových plodů jakožto skvělých zdrojů vitaminu C. Právě „céčko“ teď potřebujete jako sůl, protože pomáhá regenerovat poškozené tkáně a posiluje stěny cév. Nemáte-li chuť na pomeranč a citron, dejte si kiwi, žlutou papriku nebo zelenou listovou zeleninu, v těchto potravinách se mocný vitamin nachází také.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat