Prostreno.cz

Nenápadní zloději vaší energie. Poznejte skutečné příčiny své únavy

Probdělé noci, utahaná rána a celodenní zívání v práci, kdo by to nezažil? Náš organismus je velmi důmyslný, a pokud se ho naučíte poslouchat, odmění se vám přímo neuvěřitelnými výkony. Máme pro vás hned několik běžných zlozvyků, které z vás každý den vysávají energii a jsou příčinou jak fyzické, tak i psychické únavy. Máte kolem sebe nějaký energetický vysavač?

V dnešním světě není únava nic zvláštního, každý z nás má na svém hřbetě naloženo až příliš a snažíme se zapadnout do světa workoholiků. Napadlo vás někdy se jen tak zastavit a vychutnat si sílu okamžiku a načerpat novou sílu? Nenechte se okrádat o energii a poznejte možné příčiny vaší únavy.

Vynecháváte pravidelné cvičení

Možná to bude znít trošku jako paradox, je logické, že se vám nechce cvičit, když jste unavení, ale pravidelný pohyb dodá tělu více energie, než si myslíte. Pravidelným cvičením získáte sílu a vytrvalost, váš cévní systém bude efektivněji pracovat a tělo lépe zásobovat kyslíkem.

Málo pijete

Pokles energie se dostaví i při mírné dehydrataci, když tělu chybí dvě procenta vody. Tím dochází ke zhoustnutí krve, a proto srdce nemůže pracovat tak efektivně a snižuje se i váš výkon. Potřebný příjem tekutin si můžete snadno spočítat. Svoji hmotnost v kilogramech vydělte třemi, výsledek znamená objem vody v decilitrech. Příklad: žena vážící 60 kg by měla vypít 2 litry tekutin, nejlépe čisté vody.

Vynecháváte snídani

Snídaně je hlavním jídlem dne. Během spánku organismus čerpá energii z večeře, proto ráno po probuzení musíte "dobít baterky" poctivou snídaní. Pokud budete vynechávat snídani, zákonitě se budete cítit unaveni, protože jste nenastartovali svůj metabolismus. K nastartování metabolismu jsou vynikající takzvané rychlé cukry, které vám poskytne jakékoli ovoce. Co takhle banán a jogurt pro začátek?

Chybí vám železo

Železo je klíčové pro krvetvorbu, pokud máte nedostatek tohoto minerálu, klesne i množství krevního barviva hemoglobinu v červených krvinkách a tento pokles má za následek nedostatečné okysličování organismu. Výsledkem je únava, slabost, podrážděnost a neschopnost se soustředit. Železo snadno získáte z pestré stravy například z listové zeleniny, luštěnin, libového masa a ořechů.

Spoléháte se na kofein

Od rána se neobejdete bez hrnku kávy a co ještě další kofeinové nápoje. Zdrojem kofeinu je i zelený a černý čaj, energetické nápoje a kolové nápoje. Pokud vašemu tělu dodáváte kofein ve velkých dávkách, působí přesně naopak. Naruší vám noční spánek, takže přes den budete unavená a další káva vám už nepomůže. Vyzkoušejte místo ranní kávy šálek zeleného čaje, kofein se z něj uvolňuje pomaleji a jeho účinek je dlouhodobější.

Pracujete o víkendech

Pokud si berete práci domů, či dokonce na dovolenou, zaděláváte si na pořádný únavový kolotoč. Vaše pracovní nasazení je sice obdivuhodné, ale myslete na své zdraví. Ať je vaše pracovní doba jakákoli, vždy myslete na odpočinek a udělejte si čas i sami na sebe. Když máte volno, vypněte zvonění na mobilu, vypněte počítač a jen si užívejte klidu a ticha.

Neumíte říci „NE“

Snažíte se každému vyhovět a dát všem najevo, že všechno zvládáte, práci, rodinu, přátelé a spoustu dalších věcí okolo. Je to rozhodně impozantní, ale opět myslete na své zdraví. Zdraví máme jenom jedno. Naučte se říkat „ne“, zamyslete se nad tím, zda vám to za to opravdu stojí, zda i protějšek vám to může nějakým dobrým skutkem oplatit. Uvidíte, že se vám v životě ulehčí a budete mít čas na to, co chcete vy sami.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat