Prostreno.cz

Trápí vás jarní únava? Je na čase posílit imunitu

Po zimě se může vaše tělo cítit oslabeně a je potřeba si zvolna dobít baterky. S hřejivými slunečními paprsky jsou dny hned o něco veselejší, přesto někteří z nás se stále cítí unavení. Na svědomí to může mít právě oslabená imunita.

Cítíte se vyčerpaní a často posmrkáváte? Váš imunitní systém vám dává najevo, že potřebuje pořádnou jarní vzpruhu. Jak na to?

Stop stresu!

Vysvitlo sluníčko a vám už se v hlavě honí myšlenky, co všechno musíte stihnout. Tím že už je déle vidět, svádí k velkolepým plánům. Nakonec odpadnete už po obědě únavou a cítíte se ve stresu. Pamatujte si, že život není dostih, a i když je den delší, tělo si i na tohle potřebuje pozvolna zvyknout. Dávejte si pro začátek méně úkolů, a pokud stihnete něco navíc, příjemně vás to zahřeje u srdce.

Kvalitní spánek

Jaro nás opět svádí k tomu, že se málo věnujeme odpočinku, a to je častou příčinou jarní únavy. Kvalitní spánek byste si měli dopřávat po celý rok, bez ohledu na roční období. Pokud vám to zaměstnání dovolí, není od věci ani takový malý šlofík po obědě, kdy tělo může svoji energii věnovat na trávení a vy si přitom příjemně odpočinete.

Nepostradatelná trojka

Při posilování imunity jsou nepostradatelné vitaminy a minerály, probiotika a enzymy. Až na některé výjimky si lidský organismus nedokáže vitaminy vyrobit, proto je musí dostávat ve stravě, stejně jako minerální látky a stopové prvky. Rozhodně dbejte na příjem vitaminů A, B a C a zinku, které jsou vzpruhou pro váš imunitní systém.

Mléčné výrobky

Základem imunitního systému je střevo. Vstřebává z potravy potřebné živiny a vylučuje škodlivé a odpadní látky. Pokud nemáte v pořádku trávení, celé tělo je v dysbalanci. Střevní mikroflóru příznivě ovlivňují probiotika, proto jezte více kysaných mléčných výrobků s živými probiotickými kulturami.

Vláknina

Vláknina je pro naše střeva též velmi důležitá, proto se zaměřte na čerstvé ovoce a zeleninu a dodávejte tělu potřebné množství vlákniny. Bohatým zdrojem vlákniny jsou také luštěniny, knäckebrot, ořechy, rýže a obilné vločky.

Pravidelný pohyb

Jaro přímo svádí k procházkám po přírodě, není nic lepšího, co byste pro sebe mohli udělat, než nazout tenisky a jít na příjemnou procházku. Nadýcháte se čerstvého vzduchu, tím okysličíte celý organismus, ze sluníčka načerpáte vitamin D a hned bude den veselejší.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat