Prostreno.cz

Blíží se keltský svátek jara. Co jíst a pít v tento magický večer

Beltaine –- tradiční pohanský sabat se slaví v noci z 31. dubna na a 1. května. Co byste během něj měli jíst a pít? Pivo to určitě není! Už jste zkusili májovou bowli?

Mnozí si 30. dubna spojují hlavně s pálením čarodějnic a především komerční zábavou s kolotoči, stánky, medovinou a pivem. Škoda. Dřív se věřilo, že za noci májového úplňku tančí duchové přírody. V keltských zemích se zhášejí všechny ohně a za východu slunce se pomocí třecích dřívek zapaluje oheň nový, posvátný oheň beltine. (Přiloží se na něj oheň z devatera stromů.)

Lidé přes tento oheň skáčou, prohání dobytek mezi dvěma hranicemi a odnáší si domů žhavé oharky, aby novým ohněm posvětili domácí krb. Stavívají se také májky. Je to symbol vnitřního spojení krásného boha s nevěstou.

Dokonalý drink pro magický večer

Májky se ještě tu a tam vztyčují dívkám před dům a na mnoha místech se v této době popíjí maibowlen – májová bowle s mařinkou. Pro její přípravu potřebujete 3 l lehkého bílého vína, 250 g cukru, 3 hrsti lehce ovadlé mařinky vonné, 0,7 l růžového vína a 1 láhev sektu.

Do vhodné nádoby nalijte 1 lahev vína, přidejte cukr a rozmíchejte. Mařinku svažte nití a ponořte ji do nádoby tak, aby v tekutině byly ponořeny jen květy. Nádobu přikryjte a dejte na půl hodiny do chladničky. Poté vytáhněte mařinku, přidejte víno z dalších dvou lahví a nápoj ochutnejte. Podle potřeby přidejte buď cukr (je-li málo sladká, nebo naopak víno). Až bude bowle dokonalá, dolijte ji sektem a podávejte. A čím byste měli svůj domov vyzdobit?

Sezonními květy, jako jsou šeříky, hloh a jabloňové květy. Pojmete-li májové slavnosti, Valpuržinu noc či Lá Bealtaine (Belův oheň), jak se této magické noci říká, vyloženě jako očistnou, především ukliďte a vypusťte ze svého domova veškerou špínu a negativní energii.

Láska až v první řadě

Pro tento den se také hodí podávat bílé víno, jahody nebo medovinu. Velmi vhodná je i čerstvá zelenina nebo sladkosti, které by měly vyvolávat lásku. Ovocné pečivo či čokolády jsou v tomto případě velmi oblíbené.

Jelikož se dříve na Beltaine scházeli lidé, kteří oslavovali romantiku, často se tento svátek jara spojuje i s kořeněnými potravinami a afrodiziaky. Je libo horké omáčky, kandovaný zázvor, mandle, chřest, banán, fíky, muškátový oříšek, ananas či vanilku? Vyberte si, co je vám blízké, a vytvořte si svůj každoroční magický rituál – s pomocí očistné koupele a dobrých pokrmů. V přírodě si také můžete nasbírat jedlé květy. Fialky či sedmikrásky vás jistě příjemně naladí. A jaké dekorace, respektive barvy, celou atmosféru doladí?

Útěk od komerční zábavy

Zelená coby symbol života a rostlin je často kombinována se žlutou a zlatou, která představuje slunce. Červená zase odpovídá prvku ohně. Ty správné energie podpoří i esenciální oleje kadidlo, lila nebo růže. „Jedlé“ pachy jsou také vhodné (skořice či vanilka).

K tomu si vezměte nějaké hudební nástroje - a sousedé vám budou čarodějnou noc závidět. Rohy, bubny, zvony a dudy patří totiž k hlavním součástem mnoha oslav.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat