Prostreno.cz

Slupky z brambor jsou zdravé

Kdo by to byl řekl, že „kuchyňský odpad“ má tak famózní benefity. Věděli jste, že slupky z brambor vás pomohou ochránit před mozkovou mrtvicí a rakovinou? A ještě přispějí k regulaci vysokého cholesterolu!

Ze statistik vyplývá, že každý našinec sní ročně něco kolem 65 kilogramů brambor. I vy patříte mezi poctivé a pravidelné konzumenty této zemědělské plodiny? Pokud je vaše odpověď kladná, nabízí se zásadní otázka – jak obvykle nakládáte se slupkami?

Jeden říká odpad, druhý zase poklad

Asi se všichni shodneme na tom, že pokud jeden nepřipravuje brambory „na loupačku“, převážná většina lidí „šlupky“ ihned po oloupání brambor hází do koše s tím, že se absolutně na nic nehodí. Jenže pozor – opak je pravdou! Nedávný americký výzkum směle naznačuje, že obal je mnohem výživnější, než samotná brambora. Vědci dokonce odtajnili i zajímavé „slupkové“ zdravotní výhody! Jste na ně zvědaví? Tak prosím, zde je máte hezky černé na bílém…

Ochrana před rakovinou? Kupodivu ano

Horní vrstva „erteple“ zřejmě dokonale klame tělem. Výzkumníci si jsou téměř jistí, že hnědý „kabátek“ obsahuje jistý druh fotochemikálií, což jsou biologicky aktivní látky schopné nejrůznějšími mechanismy příznivě ovlivňovat zdraví člověka. Tyto složky prý přispívají k eliminaci rakovinových buněk a nádorů, čímž pravděpodobnost rakoviny významně snižují.

Regulace cholesterolu, která přijde vhod

Máte potíže s vysokým cholesterolem? V tom případě byste měli konzumovat bramborové slupky – a bez odmlouvání. Jsou totiž plné preventivních činidel, vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších prospěšných sloučenin, které pomáhají úroveň škodlivého cholesterolu regulovat. Alespoň takový názor mají na tento „kuchyňský odpad“ odborníci.

Zdravé srdce, co doslova vrní blahem

Podceňovaný obal oblíbené české přílohy se může pochlubit vysokým podílem draslíku. Tento minerál je velice důležitý pro fungování krevního oběhu i vaši ochranu před mozkovou mrtvicí a kardiovaskulárními onemocněními. Možná tomu nebudete věřit, ale hnědé odřezky vám nabízejí i trochu prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Co z toho plyne? Podle všeho bychom si ty brambory „na loupačku“ měli dávat každý týden – a nejlépe vícekrát.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat