Prostreno.cz

Jídla pro krásný úsměv. Tahle vám pomůžou remineralizovat zuby

Stejně jako u jiných částí našeho těla, i zuby někdy potřebují správnou péči. Máte pocit, že v poslední době to není nějak ono? Pomozte svému organismu a opravte si chrup s pomocí báječných doplňků z kuchyně!

Už jste někdy slyšeli, že existují určité doplňky, které vám přirozeně pomohou remineralizovat vaše zuby? Zde jsou některé z nich. Pokud jim dáte šanci, budete na preventivní zubní prohlídky chodit jen pro společenské vyžití!

Vápník

Tak tohle není žádné překvapení. Obecně se vápník spojuje se zdravými a silnými kostmi. Je také primárním stavebním kamenem zdravých zubů a rozhodně jej potřebujeme pro správnou remineralizaci zubů – ovšem s vhodnými společníky. Pokud vápník účinně neabsorbujete, je jeho příjem téměř zbytečný. Je třeba správná kombinace minerálních látek. Konkrétně je řeč o vitaminech D3 a K2. Ty „přivedou“ vápník na místo určení. A další cenné doporučení? Užívejte 1000 miligramů vápníku denně!

Vitamin D3

Vitamin D je docela pravděpodobně jednou z nejdůležitějších živin pro celkové zdraví. Jeho název je zavádějící, protože vitamin D je ve skutečnosti spíše hormon než vitamin. Pokud jde o remineralizaci vašich zubů, je nutné déčko rozpouštět v tucích. Tento proces je pro zdraví ústní dutiny rozhodující.

Mimochodem, přibližně polovina populace má nedostatek vitaminu D, a to z mnoha důvodů. Na vině je málo slunečního svitu či přílišná konzumace kyseliny fytové, která přerušuje metabolismus vitaminu D. Mezi potraviny s vysokým obsahem kyseliny fytové přitom patří mandle, fazole, lískové oříšky, čočka, sójové boby či sezamová semínka. A denní dávka vitaminu D3? 1000 IU nebo více.

Vitamin K2

Vždy se doporučuje, aby byl vitamin D3 spárován s vitaminem K2, protože toto duo pracuje na zlepšení absorpce a distribuce vápníku. Vitamin K2 je navíc potřebný k aktivaci osteokalcinu, což je protein potřebný pro opravu a růst v dentinové matrici (součást vašeho zubu) a také pracuje s matricí-GLA proteinem, který pomáhá remineralizovat zuby. Denní dávka vitaminu K2 by přitom měla činit 90 mikrogramů.

Hořčík

Pokud jde o remineralizaci zubů, je nutný i hořčík. Ten tělo potřebuje pro strukturální vývoj zubů a zároveň určuje, jak účinně vaše tělo pohlcuje vápník. Podobně jako u vitaminu D platí, že asi polovina populace nemá dostatek hořčíku. Přitom je doporučováno něco mezi 300 až 400 miligramy hořčíku denně.

Kolagen

Během života jsou zuby neustále opotřebovávány. Pro svoji obnovu potřebují kolagen. Ten se nejčastěji vyskytuje v živočišných produktech, zejména v pojivových tkáních a v orgánech, které obvykle požíváme. Tvorbu kolagenu však podporují ryby, lesní plody, tmavozelená a oranžová zelenina, bílý čaj, citrusové plody, česnek či ústřice.

Perorálně podávaná probiotika

Studie prokázaly, že lidé s vyššími anorganickými složkami ve slinách (včetně fosforečnanu vápenatého), kteří mají kyselejší pH, jsou náchylní k riziku onemocnění dásní. Probiotika zvyšují produkci organické sloučeniny, čímž působí proti účinkům anorganických sloučenin, a dokonce se ukázalo, že zlepšují dech, snižují příznaky gingivitidy a dokonce mohou zabránit orálnímu onkologickému onemocnění.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat