Prostreno.cz

Starejte se o své zuby pečlivě. Snížíte tak riziko rakoviny jícnu

Myslíte si, že když občas „odfláknete“ ústní hygienu, nic se nestane? Takhle růžové to bohužel není. Jedinci, kteří tuto nutnost zanedbávají, mají zvýšenou „návštěvnost“ jistých bakterií, jež nahrávají vzniku rakoviny.

Čištění zubů je zvyk, nad kterým většina lidí ani moc nepřemýšlí. Mnozí si prostě „odbudou“ dvě minuty manipulace se zubním kartáčkem a s pocitem toho, že se tak zbaví většiny plaku, odcházejí z koupelny. A teď ruku na srdce – provádíte tuto každodenní hygienickou rutinu tak důkladně, jak byste měli? Pokud ne, pohybujete se na tenkém ledě.

Kdo nečistí pořádně, ten riskuje

Vědci z Newyorské státní univerzity analyzovali vzorky bakterií z úst celkem 122 tisíc jedinců. Poté se soustředili na to, kolika respondentům byla za dobu trvání desetileté studie diagnostikována rakovina jícnu. Z konečných závěrů průzkumu, jež byly publikovány v časopise Cancer Research, vyplynulo, že účastníci, kteří měli vysokou hladinu určitých bakterií, konkrétně tedy Tannerella forsythia a Porphyromonas gingivalis, mají zvýšené riziko rakoviny jícnu, a to o celých 21 %.

Neznalost neomlouvá. A tady to vážně sedí

„Rakovina jícnu je velmi fatální, proto je potřeba nových možností prevence naléhavější, než kdy jindy. Naše studie naznačuje, že právě povědomí o ústní mikrobiologii může vést k jisté ochraně před tímto závažným onemocněním, popřípadě zajistit včasné odhalení,“ připouští lékařka a autorka výzkumu Jiyoung Ahn. Odbornice tedy nabádá, aby nikdo čistění svého chrupu nepodceňoval a v žádném případě ho „neflákal“.

Pravidla, bez kterých se to neobejde

Chcete-li riziko rakoviny jícnu podstatně snížit, poskytujte svým zubům takovou péči, jakou si zaslouží. Svědomitě používejte všechny náležité propriety, které proti nepřátelským bakteriím bojují – mezizubní kartáčky, speciální nitě a ústní vody. Také pravidelně navštěvujte stomatologa, který v případě onemocnění dásní může okamžitě zakročit a stanovit nutnou léčbu. Bez ohledu na to, jak moc se zubařského křesla bojíte, k odborníkovi zavítejte minimálně jednou za 12 měsíců. Nejde jen o zdravý chrup, v sázce je vlastně i váš život…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat